EN SL

10. mednarodni festival Svetlobna gverila

10. mednarodni festival Svetlobna gverila

Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki letos praznuje 10. obletnico, je posvečen sodobni vizualni umetnosti, katere osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. V letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope, smo za vodilo festivala izbrali temo Narave.

Številne umetniške intervencije tematizirajo različne pomene, ki jo ima narava za človeka v sodobni družbi. Narava je že od nekdaj navdihovala umetnike, ti pa se dandanes ne zadovoljijo več zgolj z njenim upodabljanjem, temveč se s pomočjo najsodobnejših orodij lotevajo tudi aktivnega raziskovanja njenih skrivnosti. Bodisi kot botra ustvarjalnega navdiha, celo mistične kontemplacije, ali pa kot zavetišče skrivnostnih sil in procesov, ki zbujajo znanstveno in kreativno radovednost, narava tako umetnikom kot gledalcem ponuja neizčrpno količino gradiva in motivov. Na festivalu predstavljeni projekti poustvarjajo sublimno lepoto narave, uprizarjajo igriva vsebinska ter formalna premeščanja ter ponujajo številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in umetniška eksperimentiranja.

Spričo koncepta festivala smo si letos za eno njegovih osrednjih prizorišč izbrali Botanični vrt v Ljubljani, kjer bomo med zelenjem predstavili več svetlobnih instalacij slovenskih in tujih umetnikov. Švicarska umetnica Sophie Guyot snuje velike prostorske ambiente, ki v oblikovnem smislu črpajo iz narave in njenih habitatov: v Botaničnem vrtu predstavlja  morje cvetlic, izdelanih iz reciklirane plastike in opremljenih z LED svetili, ki ustvarjajo iluzijo svetlečega travnika, s čimer naslavlja krhkost narave, a tudi zmožnost njenega okrevanja in regeneracije. Marko Batista s pomočjo svetlobe razkriva pravljični svet mikroskopsko majhnih živali; instalacija, ki jo je razvil v sodelovanju z raziskovalno platformo Proyecto Agua, tematizira hibridno naravo dveh geografsko različnih okolij.  Študentke ALUO so v Botaničnem vrtu postavile laboratorijsko gojišče MDXV, ki ponazarja strogo nadzorovano in sintetično proizvodnjo 'živih' bitij. Nizozemska umetnica Tamar Frank se pri svoji interaktivni instalaciji navdihuje pri kresničkah. Preprost, a vizualno vznemirljiv projekt Tamar Frank poudarja in krepi čutno izkušnjo, ki jo običajno iščemo v svetu narave; kot tak predstavlja romantizirano upodobitev narave, ki s pomočjo tehnologije poustvarja njeno lepoto. Študentje in študentke Fakultete za arhitekturo so se razdelili v tri manjše skupine, vsaka izmed njih pa si je izbrala svojo lokacijo v parku, kamor so umestili tri prostorske instalacije. Trojica projektov se na formalni ravni ukvarja s specifičnimi danostmi izbranih mikro lokacij, na vsebinski pa s procesi, ki potekajo v naravi oziroma s pomenom le-teh za sodobnega človeka.

V Botaničnem vrtu, katerega steze bo v času festivala osvetlil oblikovalec luči Borut Bučinel, bomo ob tem predstavili še rezultate delavnice Čarobni gozd: gre za svetlobno instalacijo, delo najmlajpih ustvarjalcev, sestavljeno iz različnih podob, ki razkrivajo skrivnosti življenja v gozdu. Med 2. in 4. junijem pa se v Botaničnem vrtu v večernih urah obeta še gostovanje nemškega umetniškega kolektiva RaumZeitPiraten, ki predstavljajo serijo svetlobnih skulptur, ki tematizirajo idejo parazitskih oziroma simbiotičnih odnosov v naravi.

Svetlobna gverila bo na ogled do 4. junija, vsak dan do 23.30.

Več na www.svetloblagverila.net. 

 

 

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.