EN SL

ČS Črnuče predala štafeto zelenega ambasadorstva

Izpostavljena tudi problematika daljnovodov v naseljih

ČS Črnuče predala štafeto zelenega ambasadorstva

Izpostavljena tudi problematika daljnovodov v naseljih

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Prva ambasadorka – Četrtna skupnost Črnuče, je štafeto ambasadorstva v nedeljo, 31. januarja 2016, predala naslednici – Četrtni skupnosti Šmarna gora.

Ob predaji zelenega ambasadorstva med ČS Črnuče in ČS Šmarna gora, civilne iniciative kot skupen problem več ČS predstavile problematiko umeščanja visokoenergetskih daljnovodov čez poseljena področja. Ob tem je bil izpostavljen negativen odnos državnih nosilcev načrtovanja med prioritetami varovanja okolja in zagotavljanju človekovega zdravja in varnosti, ter neupoštevanje mnenja javnosti in lokalnih skupnosti ob njihovih konstruktivnih predlogih v iskanju ustreznih rešitev. Prav nasprotno temu, pa je v Mestni občini Ljubljana izkazano veliko posluha omenjeni problematiki z ustanovitvijo in delovanjem projektne skupine civilnih iniciativ za vključevanje v pripravo Državnega prostorskega načrta prehoda 220kV na 400kV omrežja Beričevo-Divača, ki jo vodi podžupan gospod Dejan Crnek.

Skupina se zavzema za ustrezen odmik bodoče trase omenjenega daljnovoda od naselij, tam, kjer to ni možno pa za vkopavanje kablov v zemljo na način, kot to počnejo v naprednih evropskih državah, ki so sprejele priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in tako zagotavljajo prebivalcem v bližini daljnovodov zdravo in varno okolje.

Kako je potekala predaja in kakšen dogodek so pripravili predstavniki obeh ČS pa na spodnjem videu.

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.