EN SL

FOTOGRAFIJA: PISMO PLANETU IN SVETU #1

Projekt GENEZA

FOTOGRAFIJA: PISMO PLANETU IN SVETU #1

Projekt GENEZA

Tokratni blog v sklopu Meščanka so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Sebastião Salgado, eden najpomembnejših živečih fotografov na svetu, je svoje »ljubezensko pismo Planetu« zapisal s projektom Geneza.

Medtem ko sveži veter Zelene prestolnice Evrope že veje skozi ljubljanske ulice in trge, opozarja, vzgaja, ozavešča, opominja in izboljšuje življenje v našem mestu, poskušamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane k temam, ki se tičejo povsem vsakdanjega življenja, doprinesti nove asociacije, večplastna razmišljanja, drugačno lepoto, povedati pomembne zgodbe v univerzalnem jeziku, se z njimi globlje dotakniti posameznika. Kot profesionalna navdušenka nad fotografijo, njeno zgodovino in sodobno produkcijo, si za kaj takega ne morem zamisliti boljšega primera iz fotografskega sveta, kot je projekt Geneza brazilskega fotografa Sebastiãa Salgada.

Med njenim nastajanjem je avtor obiskal najbolj oddaljene konce našega planeta, dokumentiral arktične in puščavske pokrajine, tropski deževni gozd, morsko in drugo divje življenje ter ljudstva, ki še vedno živijo v skladu s svojimi pradavnimi tradicijami. In prav ta, trenutno v svetu ena najbolj iskanih fotografskih razstav, bo vse poletje na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana in Galeriji Jakopič. Zato bomo s sodelavci v naslednjih mesecih v tem blogu razmišljali o tem, kakšna je vloga fotografije kot vizualnega sporočila pri ozaveščanju in spreminjanju sveta ter kako je k temu pristopil Sebastião Salgado. Še preden se bomo srečali s samo Genezo, bomo prečesali fotografovo življenjsko in fotoreportersko pot, v juniju, juliju in avgustu, ko bo razstava na ogled, pa bomo pod drobnogled vzeli 12 njegovih fotografij.

Tisti, ki radi iščete poti v zakulisja projektov, lahko za začetek poslušate moj pogovor z Lenartom J. Kučičem in Markom Pircem, ki smo ga pripravili za njun »Fotkast« na tej povezavi: http://www.marsowci.net/fotkast/02/25/020-fotkast-sebastiao-salgado-poleti-prihaja-v-ljubljano/

Zagotovo dovolj razmisleka do naslednjič, ko bo z vami fotograf Matevž Paternoster, vajen biti na »pravi« strani objektiva!

OPIS AVTORJA

Marija Skočir

Umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka, zaposlena v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane kot višja kustosinja in vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica. Od leta 2008 je kurirala in priredila številne razstave domačih in tujih fotografov, med njimi Josefa Koudelke, Rogerja Ballena, Lee Miller, razstavo fotografov agencije Magnum Photos ter pregledne in retrospektivne razstave pomembnih slovenskih ustvarjalcev. Pripravlja doktorsko disertacijo s področja zgodovine fotografije. V sodelovanju s Sebastiãom Salgadom in Lélio Wanick Salgado trenutno pripravlja razstavo Geneza, ki bo od 31. maja do 31. avgusta 2016 na ogled v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju Ljubljana kot eden osrednjih kulturnih projektov Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016.

AVTORJI FOTOGRAFIJ
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Sloni v Zambiji, ki so pogosto žrtve divjih lovcev, se bojijo ljudi in vozil. Če opazijo avto, se običajno hitro umaknejo v goščavo. Narodni park Kafue, Zambija. 2010. ©Sebastião Salgado / Amazonas images
FOTO2: Tone Stojko
FOTO3: arhiv MGML

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.