EN SL

Frankfurt po Frankfurtu: Berem zeleno

V središču letošnjega praznika tujih knjig v Konzorciju so dela s področja ekologije, trajnostnega razvoja in zelenih tem.

Frankfurt po Frankfurtu: Berem zeleno

V središču letošnjega praznika tujih knjig v Konzorciju so dela s področja ekologije, trajnostnega razvoja in zelenih tem.

V knjigarni Konzorcij in v informacijski točki Točka.Zate. bo med 14. in 19. novembrom 2016 potekala 30. prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu, v središču katere bodo knjige s področja ekologije. Razstavo, ki bo letos potekala pod sloganom Berem zeleno, prireja Mladinska knjiga v sodelovanju z Ljubljano - Zeleno prestolnico Evrope 2016 in Unescovim mestom literature.

Na razstavi bo na ogled približno sedem tisoč naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta. Zastopani bodo številni tuji založniki iz desetih držav. Predstavljene bodo predvsem novosti s področja strokovne literature, pa tudi dobitniki leposlovnih nagrad, umetniške monografije, gorniška in popotniška literatura in ilustrirani priročniki. Tudi letos bo na ogled razstava knjig slovenskih avtorjev, ki so izšle pri tujih založbah.
Vsako leto je »v središče« postavljeno izbrano področje knjig in letos bo posebna pozornost namenjena knjigam s področja ekologije, trajnostnega razvoja in zelenih tem; predvsem tematike kot so energetska učinkovitost, pametno ravnanje z odpadki, prilagajanje podnebnim spremembam ter odgovorno ravnanje z vodo.
 

Na letošnji razstavi Frankfurt po Frankfurtu Mestna občina Ljubljana skozi knjige obeležuje naziv Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, hkrati pa širi bralno kulturo med ljudmi in promovira knjigo kot trajnostno vrednoto. Ljubljana je pred letom dni postala tudi 16. Unescovo mesto literature, kar lepo sovpada s tem skupnim knjižnim projektom. Osrednja razstava Frankfurt po Frankfurtu bo v knjigarni Konzorcij, del razstave pa bo tudi v Točki.Zate., ki v zelenem letu stoji pred Mestno hišo. Na razstavi v Točki.Zate. bodo predvsem knjige s področja ekologije, vključno z dvanajstimi knjigami, ki jih je v okviru partnerskega sodelovanja izbrala in jih priporoča v branje Mestna občina Ljubljana.

Izbor je pripravljen v skladu z dvanajstimi tematskimi meseci Zelene prestolnice Evrope:
Designing for Zero Waste (tema meseca januarja: pametno ravnanje z odpadki)
Food Utopias (tema meseca februarja: lokalna samooskrba)
Connecting the Drops; A Citizens' Guide to Protecting Water Resources (tema meseca marca: odgovorno ravnanje z vodo) 
Cities and Nature (tema meseca aprila: kakovost zvočnega okolja)
Nature All Around Us; A Guide to Urban Ecology (tema meseca maja: zelene površine)
Building Futures (tema meseca junija: energetska učinkovitost)
Animals and the Environment (tema meseca julija: čebele in biodiverziteta)
Economics of Sustainable Tourism (tema meseca avgusta: trajnostni turizem)
Energy and Transport in Green Transition (tema meseca septembra: trajnostna mobilnost in skrb za kakovost zraka)
Forests and Globalization (tema meseca oktobra: les, neprecenljivi dar narave)
Carbon Crunch; How We're Getting Climate Change Wrong – and How to Fix it (tema meseca novembra: prilagajanje podnebnim spremembam)
Green Jobs for Sustainable Development (tema meseca decembra: eko inovacije, zelena delovna mesta in trajnostno lokalno upravljanje) 

V okviru letošnje razstave bo v Konzorciju prvič tudi prodajna razstava otroške in mladinske literature in prireditev za najmlajše. V  četrtek, 17. novembra, ob 17. uri bodo otroke obiskali Zmajčica Flora, maskota Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016, Maček Muri ter ilustratorka Jelka Reichman, letošnja častna meščanka Ljubljane.

Podrobnosti o razstavi Frankfurt po Frankfurtu so objavljene na spletni strani www.konzorcij.si, kjer bo v času razstave na voljo tudi prodajni katalog vseh razstavljenih knjig.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.