EN SL

Galerija

Čas je, da se sprehodimo čez moje domovanje, skromno rečeno.

Galerija

Čas je, da se sprehodimo čez moje domovanje, skromno rečeno.

Sobota, nekaj sneži, ogenj gori. Ja, rad imam ogenj, včasih prespim ob njem ampak tokrat sem končno doma ostal. Čas je, da se sprehodimo čez moje domovanje, skromno rečeno. Če bi se bahal bi rekel, mojo galerijo. Ponavadi prvi in zadnji korak narediš v predsobi. Jaz imam dve, pa sem se odločil, da čez eno vstopimo in drugo izstopimo, vmes pa sledi vse ostalo. Z ulice za stopnico višine vstopiš v hišo iz leta 1925 in nato naglo zaviješ po nekaj stopnicah navzdol. Vstopiš v prvo predsobo, katera je predvsem za obiskovalce galerije in ji ne posvečam veliko pozornosti. No, pri meni so v predsobi predmeti na poti iz galerije, bodisi za na odpad ali pa v skladišče. Tu najdemo star kovček, v katerem sem lansko leto hranil dnevno zalogo drv in stol, ki sem ga v stanovanju le redko rabil, sedaj pa obisk z veseljem odloži svojo rit nanj in si sezuje čevlje.

 

Že kot otrok sem opazil, da nekatere stvari ki si jih kupim, ne ustrezajo mojim potrebam, zato jih želim predelati."

Lepo v copate obuti iz stola vstanemo in vstopimo v galerijo. Levo svetlobni objekt, tako strokovno imenujem kipe, ki imajo uporabno vrednost in so po domače luči. Sestavljen je iz delov razbitih avtomobilov. Ko sem delal serijo kipov na temo Avtomobilska Industrija, mi je manjkal nek žmoht. Razmišljam, v mislih se  sprehajam po avtomehaničnih delavnicah … na steni vidim koledar, saj veste fantje kakšen, ane, punce! In naslednji dan nekje v Šiški peljem med bloki in poglej, ob kanti za smeti, na tleh, vsa lepa leži, lutka iz izložbe. Takoj sem jo položil v pojsteljo svojega premičnega bivalnika, o katerem vam bom pisal v sezoni kampiranja in jo dostavil v atelje. Tam sem jo razkosano montiral v dva kipa.

Gremo nazaj. Nasproti v kotu preprosta dekoracija, ki se v kombinaciji dveh slik spogleduje z morjem. Steklenica iz kosovca v laščanski koncih in trsje iz slovenske obale, zgoraj motiv deklice, ki pod oljko sedi in v gledalca strmi.

Na drugi strani steno krasi, na iverni plošči nekaj morskih alg, ki delujejo tudi kot merilec vlažnosti prostora, kar je za galerijo izjemnega pomena. Zračnica je bila v avtomobilu kot material, ki bo nekoč  prišel prav. Kamen je s plaže. Ta dan je nastala tudi naslednja slika, ki visi v kuhinjskem delu. Vrv se je igrala na valovih tam, kjer sami udarjajo v skale, v senci bora sem s tal pobral lubje in ga tesno privezal na iverno ploščo. Barve so navadne, akrilne v tubi.


di Mare…2014. Mešana tehnika. 33x38 cm         


Svoboda. 2014. Mešana tehnika. 38x33 cm

No, za goste imam v kuhinji stole, ki so stali v drvarnici in čakali na odvoz. Ha, peljali so se z menoj in tako ponovno zaživeli v svoji vlogi. Mizica oziroma šank je kos skandinavske pohištvene tovarne, kjer proizvajajo največ odpadnih delov za nadaljno uporabo. V bodoče bom to tovarno imenoval kar “tovarna”. Prežagan na polovico, ob robu oblepljen s tapeto, stoji na dveh nogah na eni, in na drugi strani vpet v vodilo kot pravi premični šank. Spodaj koleščka. Črni leseni kosi,  pobarvani z akrilno barvo v tubi so del podrtih separejev iz znanega gostinskega lokala v Ljubljani.


Premični šank in stoli za goste, med tem ko jaz ustvarjam …

Toaster št. 1 sem podedoval in ga bom še pobarval, št. 2 pa je sam po sebi tako lep iz kosovnega odvoza, da sem ga ohranil v izvirni obliki na zunaj, medtem ko sem sistem vklopa v notranjosti predelal in zopet deluje. Hladilnik sem premaknil pred kratkim in glej, kupil sem si, tako je, kupil sem masivno dilo, s katero sem podaljšal pult in dobil veliko rezalno površino. Želim si omaric ali polic in čutim, da mi bodo zdaj zdaj prišle na pot, ampak kupil jih ne bom. Veste, časa imamo celo življenje pravim in po enem letu sem se končno lotil tega dela kuhinje, ki je pač v fazi predelave, zato ga zdaj preskočim.

Premaknjen hladilnik v levo, rezalna deska kot pult, babičine kuhalnice in to, prebarvano, stara tehtnica v kotu, cedilo iz deponije…Vse prehrambene sestavine hranim v steklenih kozarcih. Zamaške pobarvam in izgledajo kot original, ker plastike ne maram.

Naprej. Že kot otrok sem opazil, da nekatere stvari ki si jih kupim, ne ustrezajo mojim potrebam, zato jih želim predelati. Fotko je redno težil: “ za kaj morš vedno vse uničt pa po svoje narest “! Mislim, da me danes razume. S tem pogledom na svet odpraviš na primer buške na glavi, ko odmontiraš vratca omare nad pomivalnim strojem in koritom. Tako dobiš tudi lep razgled na krožnike, šalice in sklede. Verjetno ste si jih kupili, ker so vam všeč. No, jaz imam srečo, da so mi všeč tiste odpadne.


Kuhinja ob vselitvi in danes. Najprej sem odmontiral vrata omarice …

In si je človek, ki je pred leti montiral kuhinjo (mene ni bilo zraven) zamislil, da bo pač cev prezračevalnega sistema nad štedilnikom speljal skozi omarice. Ja, štiri omarice oziroma celotna  zgornja vrsta postane neuporabna. Po enem letu je bil čas, da sčistim omarice zgoraj in takrat ugotovim, da je cel sneta iz stenske luknje. Čudno, pa vedno je po celem stanovanju dišalo po čebuli, čeprav je delala napa na polno. Povem zgodbo v službi in sodelovka reče: “ kaj, zapri tisto lukno med stropom in omarco pa ti ne bo treba pucat prahu” . Bravo Mojca, hvala in že se lotim. Na koncu sem cev zbasal med omarice in strop. V barakci zunaj so bili kosi parketa, ki je položen po tleh stanovanja in z nekaj rezi so bili pravšje velikosti, da sem z njimi zaprl luknjo. Cevi in praha ni več. Luknje in notranje stene omaric bom prelepil z notnim zapisom, ne mudi se mi.


Neokusno napeljana cev prezračevanja nekoč in z malo iznajdljivosti in nič denarja zaključen projekt.

Tudi drobtine meljem sam, ker včasih me ni in se kruh posuši…pa mlinček je nekdo vrgel stran in ga pač imam. Naslednjič se podamo v osrčje, bivalni del galerije. Do takrat predelajte ali popravite kaj in s tem popestrite svoj dan. Če rabite nasvet, se obrnite name, z veseljem vam pomagam. Moj naslov: matic.praznik@gmail.com in spletno mesto www.maticpraznik.com.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.