EN SL

Julij, mesec biodiverzitete in čebel v Zeleni prestolnici Evrope

Julij, mesec biodiverzitete in čebel v Zeleni prestolnici Evrope

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vstopa v sedmi mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen biodiverziteti in čebelam. V informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo in na različnih lokacijah po Ljubljani bo potekal pester brezplačni program, ki ga bo koordiniral Oddelek za varstvo okolja MOL, aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Rudnik in Rožnik, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki.  Predstavljamo tudi prvih 6 ambasadorjev zelene Ljubljane.

Točka. Zate.

Julijski program v Točki.Zate. je zasnovan zelo pestro, saj se bodo obiskovalci lahko seznanili s favno in floro v Ljubljani, od metuljev, netopirjev, dvoživk, ptic in divjih opraševalcev, pa vse do čebel. V informacijski točki ter na drugih lokacijah bodo potekale praktične delavnice, na katerih bodo otroci in odrasli izdelovali gnezdilnice za ptice, domovanja za divje čebele in čmrlje, herbarij in še marsikaj. Program se je začel 1. julija ob 17. uri z uvodnim predavanjem Maruške Markovčič in Marjane Jankovič z Oddelka za varstvo okolja MOL, na katerem bosta poudarili pomen biodiverzitete in čebel za naše mesto.

Sobote bodo popestrili tržni dnevi, na katerih si bodo meščani lahko nakupili kakovosten certificiran Ljubljanski med za jesenske dni, v okviru programa se bodo mimoidočim predstavile tudi tri čebelam najbolj prijazne občine 2015 - Mestna občina Ljubljana,Idrija in Laško.

V Ljubljani je v okviru aktivnosti Zelene prestolnice Evrope lani zaživela Čebelja pot, ki povezuje že 29 različnih ponudnikov medu in medenih izdelkov. Čebeljo pot boste lahko podrobneje spoznali na predstavitvah v Točki.Zate., ob tem bomo predstavili tudi aktivnosti v zvezi z urejanjem čebeljih stojišč na zemljiščih v lasti MOL. Svoje predloge stojišč so v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pripravili tudi študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, in njihovi predlogi bodo od 14. do 17. julija na ogled v Točki.Zate.. V okviru julijskega programa vabimo k ogledu še ene razstave - v Mestni hiši bo od 18. do 31. julija na ogled razstava o biotski raznovrstnosti v Ljubljani »Naš dom je brez hišne številke – redke in ogrožene rastlinske živalske vrste v mestu«.

Četrtne skupnosti

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Rudnik, ki bo 18. julija štafeto predala Četrtni skupnosti Rožnik. Obe četrtni skupnosti pripravljata aktivnosti v Točki.Zate. ter številne druge dogodke.

 


 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.