EN SL

Miha Pongrac

Intervju v reviji TOP z zelenim ambasadorjem Ljubljane.

Miha Pongrac

Intervju v reviji TOP z zelenim ambasadorjem Ljubljane.

Miha Pongrac v intervjuju za revijo TOP.

Miha, ali nam lahko poveš malo več o sebi?
Jaz sem čisto preprost 27-letni Ljubljančan, po duši popotnik in dobrojed, sicer pa politolog z magisterijem iz mednarodne varnosti in mednarodnega prava. Letos sem med številnimi hobiji našel tudi
čas, da sem se prijavil in bil izbran za enega izmed ambasadorjev Zelene prestolnice Evrope 2016. V prostem času se veliko ukvarjam s športom, še raje pa s svojim kulinaričnim blogom.

Zakaj si se odločil in se prijavil na razpis za zelenega ambasadorja?
Ljubljano imam rad, ker je živahna, mladostna, vedno v gibanju in razvoju. Prepričan sem, da mi prav zato vsak dan daje novo energijo. In tudi zato sem se odločil, da lahko naredim nekaj zanjo ...

Zakaj meniš, da si pravi zeleni ambasador?
Ker vsak dan živim v skladu s trajnostnimi načeli: kupujem lokalne sestavine, ločujem odpadke, v mestno središče se odpravim s kolesom. Upam, da sem na ta način zgled še komu.

Kam bi peljal prijatelja na kavo in kosilo? V kateri del glavnega mesta?
Najraje v trenutno najbolj kulinarično raznovrsten del - na Trubarjevo. Mislim, da se tam res najde za vsakogar nekaj, od klasik slovenske kuhinje do dobre kave, pa tudi bolj eksotičnih jedi.

 

Če se le da, kupujem, lokalne sestavine, ne mečem hrane v smeti, ampak jo vedno kako uporabim, za prevoz najpogosteje uporabljam javni prevoz in kolo ter vestno ločujem odpadke."

Imaš tudi svoj blog. O čem pišeš?
Moj blog je sestavljen iz sklopa, v katerem ocenjujem lokale po Sloveniji, sklopa, kjer postavljam priporočila za kulinarične obiske po svetu, in sklopa, kjer predstavljam svoje recepte. Gre torej za kulinarični blog, v katerem res celovito združujem svoj interes do kulinarike. Navsezadnje tedensko pripravljam tudi novičnik!

Nam lahko zaupaš, kje kupuješ sestavine za nedeljsko kosilo?
Če le dobim sveže sestavine, najraje na lokalni tržnici oziroma pri mesarju ali v ribarnici, kjer je kakovost preverjena.

Kje črpaš navdih za vse kulinarične mojstrovine?
Pogosto dobim ideje med klikanjem po svetu, kdaj pridejo same (kadar gre za priredbo receptov), večkrat pa mi s predlogi/ idejami pomaga tudi družina, najpogosteje moj oče in moja babica.

Je Ljubljana po tvojem mnenju kulinarično razvita?
Žal še ne, čeprav je napredek opazen s številnimi kulinaričnimi prireditvami in tedensko Odprto kuhno. A toliko bi se dalo še narediti – več »pop up« dogodkov in več tovornjačkov s hitro prehrano bi lahko imeli, predvsem pa nam manjka še več eksotike, denimo kakšna vietnamska, filipinska ali še kakšna druga restavracija. Še dobro, da takšno eksotiko vsake toliko lahko okusimo vsaj v Skuhni! Mi je pa zelo všeč ideja, da so v številnih restavracijah sestavine pridelane lokalno. Le tako čim manj onesnažujemo okolje.

Kam najraje zahajaš na kosilo?
Če sem iskren – domov. Sam si pripravljam kosila, ker tako vem, kaj bom uporabil, in pripravim tisto, kar mi v tistem hipu najbolj ustreza.

Kako si ti zelen oziroma trajnosten?
Kot rečeno, če se le da, kupujem, lokalne sestavine, ne mečem hrane v smeti, ampak jo vedno kako uporabim, za prevoz najpogosteje uporabljam javni prevoz in kolo ter vestno ločujem odpadke.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.