EN SL

Mreža Circular Cities

Ellen MacArthur Foundation.

Mreža Circular Cities

Ellen MacArthur Foundation.

Ljubljana se je na povabilo fundacije Ellen Macarthur vključila v mrežo Circular Cities, katere cilj je širjenje dobrih praks in znanja prek posebne spletne platforme, ki bi mestom služila kot inspiracija za inovacije na področju »zero waste« in krožnega gospodarstva.

Ellen Macarthur je nekdanja profesionalna jadralka, ki je leta 2010 ustanovila Ellen MacArthur Foundation, dobrodelno organizacijo s poudarkom na pospeševanju prehoda na krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je koncept, ki je nastal kot odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje na omejene vire in nosilno sposobnost okolja. Učinkovita raba virov in krožno gospodarstvo sta preko strateških dokumentov kot sta Načrt za Evropo, Gospodarno z viri in Sedmi okoljski akcijski program EU, postala razvojna cilja Evrope do leta 2030 in naprej. Evropska komisija je prav tako objavila paket Na poti h krožnemu gospodarstvu: program za Evropo brez odpadkov.

Mesta, vključena v mrežo, sodelujejo na četrtletnih spletnih seminarjih (webinarjih), ki spodbujajo aktivni dialog s strokovnjaki na področju krožnega gospodarstva ter izmenjavo praks in idej med predstavniki mest po svetu. Prvi spletni seminar, na katerem so sodelovali tudi predstavniki Mestne občine Ljubljana, je bil 6. oktobra 2016, naslednji pa je načrtovan za januar prihodnje leto.

Spletna stran mreže Circular Cities: www.ellenmacarthurfoundation.org/news/circular-cities-network

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.