EN SL

Novinarska konferenca med drevesi in zelenimi rastlinami

Začetek leta malo drugače.

Novinarska konferenca med drevesi in zelenimi rastlinami

Začetek leta malo drugače.

Danes z vami delimo reportažo o prvi novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana v okviru projekta Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016. To leto je za naše mesto nekaj posebnega, in ker je Ljubljana zelena prestolnica Evrope 2016, smo se odločili prvo novinarsko konferenco obarvati čim bolj zeleno. Pripravili smo jo v Mestni hiši, v Klubu 11, a smo ga na ta dan spremenili v pravi mali botanični vrt in novinarje povabili v prijetno in okolju prijazno kavarno.

Malo zeleno kavarno smo opremili s pohištvom iz Snaginega centra ponovne uporabe in vanjo vnesli življenje z rastlinami iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. S tem smo želeli prikazati, kako lahko tudi staro in že rabljeno pohištvo ter predmete recikliramo in jih ponovno uporabimo na nekoliko drugačen način.

 

Prostor smo spremenili v pravi mali botanični vrt."

Prijazno vas vabimo, da tudi vi kdaj obiščete Center ponovne uporabe, ki se nahaja na Povšetovi 4. Morda boste našli kakšen starinski in že rabljen kos, ki bo lepo popestril vaš dom. Če ne to, pa lahko k nam pripeljete kose pohištva, ki jih ne potrebujete več, pa bodo morda prišli prav kateremu drugemu meščanu.

Poleg tega smo želeli poudariti tudi moč rastlin, s katerimi lahko vsak prostor postane nekaj posebnega in življenja polnega. Rastline smo skrbno izbrali in uporabili tiste, ki jih je moč najti v Ljubljani in njeni okolici ali tiste, ki so vezane na njeno zgodovino. Tako je tukaj s plodovi vodnega oreška simbolično prikazana mostiščarska kultura. Vodni orešek so namreč uporabljali za prehrano. Nekatere sredozemske rastline, ki so jih v to območje zanesli že Rimljani, so bile potem okras v znamenitih Zoisovih vrtovih (1785-1817) ali so kasneje krasile Ljubljano kot velike čebrovke: limonovec, pomarančevec, črničevje, rožmarin, mirta, lemperika, jagodičnica. Ali pa je te rastline uporabljal mojster Plečnik, ki je zopet v Ljubljano vnašal elemente Sredozemlja, torej tisto kar so že Rimljani prinesli v Emono ali še druge, ki jih je uporabljal pri svojih zasaditvah.

Zanj sta tako med drugimi značilni ščitovka in navadni zimzelen. A lepa popestritev so v tem prostoru tudi povsem običajne naše rastline, ki se prebujajo v zimskih mesecih in kažejo prve znake pomladi: zvončki, telohi, jarice, jelenov jezik in ciklame.

Prisotnim novinarjem smo poklonili navadni mali zvonček, ki so ga posebej za to priložnost posadili v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Zakaj zvonček? Ker ti rastejo po pobočju hriba ljubljanskega gradu, Golovca ali povsod kjer se narava prepleta z mestom. Ljubljano dejansko obkrožajo v pozni zimi, in ker ima Ljubljana celo čisto svojo sorto zvončka z imenom 'Ljubljana'. Vse tiskovine, ki smo jih uporabili v prostoru, so tiskane na recikliran papir.

Na zidu za mizo, kjer so sedeli govorci, je vidna pisana in kreativna stena, na kateri so izobešene ilustracije umetnikov, ki pri svojem ustvarjanju dajejo velik poudarek rastlinam:

 

Na sami novinarski konferenci smo prav tako poskrbeli za zdrav in zelen prigrizek, ki ga je pripravila Bazilika Družina. Za scenografisko podobo je poskrbela Živa Javeršek.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.