EN SL

Obisk urbanih vrtov v ČS Posavje

Obisk urbanih vrtov v ČS Posavje

Tokratni blog v sklopu Meščanka je zapisala naša zelena ambasadorka Silvija.

V sredo, 29. junija sem Ambasadorka Ljubljane obiskala eno izmed največjih vrtičkarskih območij v Mestni občini Ljubljana, ki šteje kar 258 vrtičkov in spada pod Četrtno skupnost Posavje. Razdeljeni so na približno enake, 59 m2 velike površine. Kot sem se pogovarjala z  Amirjem Crnojevićem, predsednikom ČS Posavje in Mojco Baus Dobravec, predsednico odbora Skupnosti vrtičkarjev Savlje, so izredno aktivni in  se družijo med seboj. Izmenjavajo si izkušnje vrtnarjenja,  tudi  izobražujejo se na hortikulturnem področju  in jim ne manjka idej,  načrtov.

Za prihodnje leto načrtujejo enotno ureditev kompostiranja. Vrtovi so lično in skrbno urejeni, pravi balzam za dušo. Ko sem pogledala naokrog, me je imelo, da bi vzela košarico in si nabrala domače zelenjave in dišavnic… tudi razgled na Šmarno goro in ostale okoliške hribe je prečudovit. Na tem vrtičkarskem območju je poskrbljeno za potrebno infrastrukturo in vire, parkirišče, voda, toaletni kontejner, ločevalni zabojniki za smeti… kar vse omogoča in stremi k urbanemu vrtnarjenju.

 

Naša Ljubljana je Zelena prestolnica Evrope, zato ima rada tudi urbane vrtove."

Ogledala sem si skupnostni spiralni zeliščni vrt​ ​Četrtne skupnosti Posavje​​,​ ki so ga zasadili že v aprilu v sklopu delovne akcije Za lepšo Ljubljano. Zasaditev je potekala​​ v sodelovanju z mladim​i​ biologi iz Osnovne šole Danile Kumar.  V njem najdeš 20 različnih dišavnic in začimb, med drugim kar šest vrst mete, sivko, meliso,​ žajbelj,​timijan, rožmarin, majaron, ​origano, pehtran, ​vinsko rutico, kapucinke… Tako vrtovi v Savljah družijo in povezujejo različne generacije Ljubljančanov, ki živijo v tamkajšnji bližini. 

Tokrat ​je Četrtna skupnost Posavje organizirala piknik ob​ zaključku 3-tedenskega ambasadorstva Zelene prestolnice Evrope 2016 in ob bok postavitvi naslovne table spiralnega zeliščnega vrta. To je skupni vrt, katerega zelišča si za sprotno rabo nabere lahko vsak ​krajan. 

Kar nekaj dišavnic je obogatilo dobrote z žara. Otroci so bili najbolj veseli slastne lubenice, domačega peciva, ki so ga spekli in prinesli vrtičkarji ter okusne limonade z meto, ki so jo pripravili organizatorji. Ob prijetnem druženju smo skorajda pozabili na skupno fotografijo, ki pa si jo zeliščni vrt zares zasluži. In pssst, sem si nabrala mete, za domov … z dovoljenjem, lepo prosim. 

---
Silvija

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.