EN SL

Od Ljubljane se okoljskega in trajnostnega pristopa učijo precej večji

Od Ljubljane se okoljskega in trajnostnega pristopa učijo precej večji

Leto, ko je Ljubljana zelena prestolnica Evrope, je velika priložnost. "Prav je, da jo maksimalno izkoristimo," je danes poudarila programska vodja Zelene prestolnice 2016 Nataša Jazbinšek Seršen. Ob tem je dodala, da se učinki zelene prestolnice že kažejo, tudi v tem, da Ljubljano opažajo in k sodelovanju vabijo precej večja mesta.

Ljubljana se na vseh področjih trudi izboljšati kakovost bivanja v mestu - tako za prebivalce, za tiste, ki se vanjo dnevno pripeljejo na delo ali šolanje, kot tudi za turiste, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ob Evropskem tednu trajnostnega razvoja dejala govornica.

Med največjimi spremembami je Seršenova izpostavila zaprtje mestnega središča za promet, ki so ga na mestni občini poimenovali kar projekt uvajanja ekološke cone. Ljubljana se lahko pohvali tudi z "zelenim imidžem" - kar tri četrtine vse površine je zelene. "Danes imamo več kot 20 odstotkov zelene površine, ki je zaščitena oziroma ima status varovane narave. Imamo štiri krajinske parke in posledično izredno dobro ohranjeno biotsko raznovrstnost," je izpostavila govornica.

Mesto se trudi tudi transformirati degradirana območja v nove kakovostne zelene površine. Taka primer sta park Žale ter drugi del parka Rakova Jelša, ki bo odprt ta mesec. Prav tako je občina uredila nabrežja in poti ob Savi. H krepitvi samooskrbe pa občane spodbujajo z območji za vrtičke; v prihodnjem tednu bodo svojo zemljo dobili novi vrtičkarji na Rakovi jelši.

"Učinki zelene prestolnice se že intenzivno kažejo," je ob tem zagotovila Seršenova. Tako "pravzaprav ni dneva", ko ne bi predstavnikov ljubljanske mestne občine vabila k sodelovanju druga velika evropska in svetovna mesta, je dejala.

Vabijo jih na predstavitve dobrih praks, se od njih učijo, na tedenski ravni prihajajo obiski iz tujine. "Če so bila še pred nekaj leti za naše mesto marsikatera evropska vrata zaprta, če ni bilo moč priti do mest, kot so Pariz, London in širše, je danes situacija popolnoma drugačna," je dejala.

Zelena prestolnica kaže učinke tudi v povečanem turističnem obisku, v Ljubljano se vračajo investitorji, je še dejala programska vodja zelene prestolnice.

Pomočnik direktorice Turizma Ljubljana Mitja Predovnik pa je izpostavil, da ljubljanski turistični delavci snujejo kulturno strategijo turizma. "Mislimo namreč, da moramo v Ljubljano v prihodnje pritegniti več butičnih obiskovalcev, ki imajo več denarja. Nočemo poplavljene Ljubljane. Želimo res dobre goste in tiste, ki pustijo nekaj denarja - a v vseh segmentih," je pojasnil Predovnik.

Spomnil je na Hostel Celica, ki je po Hotelu Park drugi ljubljanski ponudnik namestitev s certifikatom Travelife. V proceduri je še sedem hotelov. Ob tem pa ima Ljubljana še Posestvo Trnulja, ki je v verigi Bio Hotels, v regiji pa so še Terme Snovik, ki imajo okoljski znak Zelena marjetica. "To so stvari, ki nas na mednarodni ravni razlikujejo od ostalih," je poudaril. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.