EN SL

Okoljski forum mreže EUROCITIES

Okoljski forum mreže EUROCITIES

V Ljubljani med 19. do 21. oktobrom 2016 poteka Okoljski forum mreže EUROCITIES, ki se ga udeležuje približno 115 strokovnjakov s področja voda, odpadkov, energetske učinkovitosti, klimatskih sprememb, biodiverzitete, zelenih površin in kakovosti zraka. 

V okviru srečanja bo župan Zoran Janković v četrtek, 20. oktobra 2016, ob 11.15 uri na Gospodarskem razstavišču odprl razstavo o rezultatih pilotnega projekta predelave japonskega dresnika v papir na polindustrijski ravni. 
Mestna občina Ljubljana že dve leti omogoča brezplačno oddajo odstranjenega japonskega dresnika v zbirnih centrih, zbran japonski dresnik pa se nato odda v sežig. Pilotni projekt izdelave papirja iz japonskega dresnika je priložnost za iskanje inovativnih rešitev ravnanja s to invazivno rastlino in njeno nadaljnjo uporabo in je ena izmed praks krožnega gospodarstva v MOL. V Ljubljani je v okviru naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 potekala vrsta prostovoljnih akcij nabiranja japonskega dresnika, na katerih so udeleženci zbrali kar 1.520 kg dresnika, iz katerega so nato izdelali 415 kg papirja. Že sama izdelava papirja iz japonskega dresnika na pol-industrijski ravni je izreden dosežek, še večji pa je izdelava uporabnih izdelkov iz tega papirja - beležk in papirnatih vrečk, ki jih je oblikovalo Društvo Re-generacija. 

Partnerji pilotnega projekta predelave japonskega dresnika so Mestna občina Ljubljana, Inštitut za celulozo in papir, javno podjetje Snaga, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Društvo Re-generacija.

Mrežo mest EUROCITIES so leta 1986 ustanovili župani šestih velikih evropskih mest – Barcelone, Birminghama, Frankfurta, Lyona, Milana in Rotterdama – danes pa je vanjo vključenih več kot 130 največjih evropskih mest ter 40 partnerskih mest, v katerih živi 130 milijonov ljudi. Ljubljana je članica mreže od leta 1995, od leta 2015 pa tudi članica Izvršnega odbora.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.