EN SL

Posvoji punčko in reši otroka

Predstavitev skupine prostovoljk.

Posvoji punčko in reši otroka

Predstavitev skupine prostovoljk.

Tokratni blog v sklopu Meščanka je zapisala skupina prostovoljk, ki pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje sodelujemo v projektu Slovenske fundacije za UNICEF »Posvoji punčko in reši otroka«. Pred upokojitvijo smo delale v različnih poklicih, kot upokojenke pa smo svoje  spretnosti in domišljijo združile z veseljem do ustvarjanja in pričele z oblikovanjem in s šivanjem punčk iz cunj. Nekje vmes smo postale še prijateljice, in ne nazadnje smo zadovoljne, da s svojimi izdelki omogočamo cepljenje otrok v državah v razvoju proti nalezljivim boleznim.

Naše punčke so sicer izdelane po enotnem kroju, toda izdelava vsake punčke ali fantka je svojevrsten izziv in poteka nekoliko drugače. V dolgih letih ustvarjanja smo se izmojstrile in smo celo nekoliko nečimrne pri natančnosti izdelave. Najprej naredimo telo in ga oblikujemo. Nato se začne »dizajniranje«, kot rečemo danes. Brskamo med krpicami blaga, izbiramo barve, si zamišljamo kroje oblačilc, iščemo volno za lase, se odločamo, ali bo punčka ali fantek, ali bodo lasje dolgi ali kratki, zavezani v čop ali spleteni v kite, nato jih še obujemo v copatke ali sešijemo čevlje iz usnja. Ko jim narišemo še  obraz, pa postane prav razburljivo, ko nas punčka prvič prijazno pogleda in se nam nasmehne. In čisto na koncu vsaka punčka oziroma fantek dobi ime, ki mu najbolj pristoji.

Nato pa se naše punčke in fantki podajo v beli svet, na številne razstave, recimo v Knjižnico Otona Župančiča v Ljubljani, na Pošto Slovenije, tudi v Državnem zboru so že bili, pa na Ljubljanskem gradu, včasih nas prijazno pozdravijo skozi velike izložbe trgovin. Potem jih posvojijo prijazni ljudje in zaživijo svoje življenje. Veliko posvojiteljev naših punčk iz raznih držav sveta, tudi Japonske, Avstralije, Kanade, Indonezije  nam piše in sporoča, komu so jih podarili ali pa so jim ljub spomin na našo deželo.

Vsaka punčka je drugačna, enkratna, unikatna. Vsako imamo rade in se od nje, potem ko smo vanjo vložile veliko svojega truda, težko poslovimo. Kakšno prav posebno ljubo obdržimo zase, saj v kotičku našega srca še vedno spi otrok. Zato tudi lahko punčke izdelujemo. V zadovoljstvo sebi, v veselje tistim, ki jih posvojijo in za srečen nasmeh vseh otrok sveta. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.