EN SL

PRIJAZNI SOVRAŽNIK

PIONIRSKA IZDELAVA PAPIRJA IZ INVAZIVNIH RASTLIN

PRIJAZNI SOVRAŽNIK

PIONIRSKA IZDELAVA PAPIRJA IZ INVAZIVNIH RASTLIN

V Ljubljani je, tako kot v številnih drugih mestih, velik problem razraščanje japonskega dresnika, ki je uvrščen na seznam stotih najbolj invazivnih tujerodnih vrst na svetu. Njegova hitra rast in močne, globoke korenine tvorijo goste sestoje, ki hitro nadomeščajo avtohtono vegetacijo in povzročajo ekonomsko škodo.             

V prostovoljnih akcijah nabiranja dresnika je poleg partnerjev sodelovalo tudi več kot 100 prostovoljcev, ki so na območju Mestne občine Ljubljana zbrali 1.520 kg japonskega dresnika. Po nasvetu Botaničnega vrta Univerze iz Ljubljani, so prostovoljci nabirali suha stebla japonskega dresnika, saj na ta način skrajšamo proces proizvodnje, ker ni potrebno dodatno sušenje materiala. 

V Mestni občini Ljubljana že dve leti svojim prebivalcem omogočamo brezplačno oddajo odstranjenega japonskega dresnika v zbirnih centrih, zbran japonski dresnik pa se nato odda v sežig. Prvi korak v smeri spreminjanja ravnanja z invazivnimi vrstami in njihovo ponovno uporabo, je storilo Društvo Re-generacija, ki je v japonskem dresniku prepoznalo obilen in lokalno dobro dostopen nadomestni vir celuloze. Trenutno v Sloveniji v papirni industriji letno uporabijo med 350.000 in 400.000 ton celuloze, pri čemer se vsa potrebna količina uvaža. 

V okviru promocije naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 je z namenom ponovne uporabe invazivnih rastlin nastala skupnost petih partnerjev iz različnih strok in sektorjev. V prostovoljnih akcijah nabiranja dresnika je poleg partnerjev sodelovalo tudi več kot 100 prostovoljcev, ki so na območju Mestne občine Ljubljana zbrali 1.520 kg japonskega dresnika. Po nasvetu Botaničnega vrta Univerze iz Ljubljani, so prostovoljci nabirali suha stebla japonskega dresnika, saj na ta način skrajšamo proces proizvodnje, ker ni potrebno dodatno sušenje materiala. 

S pomočjo Snage d.o.o., ki je opravila mletje in prevoz materiala, je nato Inštitut za celulozo in papir izdelal 415 kg papirja. Poleg same izdelave papirja iz japonskega dresnika na pol-industrijski ravni, kar je že samo po sebi izreden dosežek, smo nadvse veseli tudi dveh zelo uporabnih izdelkov iz tega papirja, t.j. beležk in papirnatih vrečk, ki jih je oblikovalo Društvo Re-generacija. Jeseni 2016 bomo med prodajalci na mestnih tržnicah izvedli kampanjo spodbujanja uporabe papirnatih vrečk.

Projekt je del iniciative Prijazni sovražnik: www.prijazni-sovraznik.si
Partnerji pilotnega projekta: Mestna občina Ljubljana, Inštitut za celulozo in papir, Snaga d.o.o., Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Društvo Re-generacija.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.