EN SL

Razstava Sebastiãa Salgada

Geneza

Razstava Sebastiãa Salgada

Geneza

Kot enega osrednjih kulturnih projektov v letu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane predstavljamo razstavo Geneza svetovno priznanega fotografa Sebastiãa Salgada. Pri Genezi (2013) se je Salgado sklenil preusmeriti od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Na svojih potovanjih po zemeljski obli je med letoma 2004 in 2011 dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. Salgado je s svojimi fotografijami napravil vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati. Razstava, ki obsega 245 veličastnih črno-belih fotografij, je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika (na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana) ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal (v Galeriji Jakopič). 

Direktor Blaž Peršin in višja kustosinja Marija Skočir, strokovni vodji projekta v MGML, sta za predstavitev Geneze izbrala dve razstavišči, da si jo je mogoče ogledati v neokrnjenem obsegu. V MGML pa ne želimo zgolj predstaviti izjemno pomembnega avtorja iz sveta fotografije. Pri celostni predstavitvi fotografove kariere in njegovih naravovarstvenih prizadevanj želimo podkrepiti moč sporočila, s katerim se projekt vključuje tudi v naše okolje.

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja si zakonca Salgado namreč prizadevata obnoviti del atlantskega gozda v Braziliji; ustanovila sta tudi nevladno okoljsko organizacijo Instituto Terra, katere poslanstvo je ponovno pogozdovanje, ohranjanje narave in izobraževanje. Zato je Geneza, ki jo Salgado vidi kot svoje »ljubezensko pismo planetu«, navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), ki obiskovalcem razstave ponuja možnost, da sodelujejo v številnih akcijah, tako na lokalni kot na globalni ravni – od odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst do čiščenja okolja, v Mestnem muzeju Ljubljana pa s svojim »ljubezenskim pismom planetu« ozelenijo simbolično drevo.

V naši rubriki Blog preverite več o tem. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.