EN SL

SEKRETOLOGIJA

O svetlih in temnih straneh naših življenj.

SEKRETOLOGIJA

O svetlih in temnih straneh naših življenj.

Tokratni blog Meščanka so pripravili na VO-KI, kjer so predstavili prav posebno igrico, ki izobražuje o stvareh, ki sodijo in ne sodijo v WC školjko. Njihova želja je, da skozi zabaven, pa vendarle izobraževalen način izobražujejo Ljubljančane o Sekretologiji in tako višajo kakovost življenja v Ljubljani.

Je že tako, da imamo vsi radi lepe, svetle in bleščeče reči. Ampak, kjer je svetlo, mora biti tudi temno. Za ravnovesje. In kjer je čista pitna voda, ki napaja telo in duha in v resnici skrbi zato, da sploh smo, tam je tudi tisti "temnejši" del. Del, o katerem velikokrat šepetamo, ker se pač ne spodobi na glas razpravljati o človeških izločkih. No, hoteli ali ne, izločke imamo in civilizirani kot smo, v tako imenovanih civiliziranih državah, te izločke štrbunkamo v prav zato narejeno krasno keramiko, ki se ji leposlovno reče straniščna školjka, po domače pa »skret«.

 

 

Sekretolog

Naša želja je, da skozi zabaven, pa vendarle izobraževalen način izobražujemo Ljubljančane o Sekretologiji in tako višamo kakovost življenja v Ljubljani."

In roko na srce, je to najbolj uporabljen kos "pohištva"  vsake družine. Ampak žal prevelikokrat tudi najbolj zlorabljen. O tem bi vam kako krepko znali povedati delavci kanalizacije, ki skrbijo, če ste ugibali, ste uganili, za ta temni, kanalizacijski del vaših življenj. Čemu zlorabljen boste rekli? Ker kljub "civilizaciji" v kateri živimo, velika večina ljudi še vedno ne ve dobro, kaj pravzaprav sodi v školjko. In tako se potem v ozke grle cevi poleg kakcev ugnezdijo tudi kakšne preluknjane nogavice, v lokalih praviloma ženski higienski vložki in tamponi, pa seveda ostanki hrane, ki sodijo ali v rjavi zabojnik, ali pa na kompost. Zakaj? Ker je pač priročno, da vse to kot zadnje počivališče pristane tam, kjer tudi mi odvržemo svoja "bremena". 

No ni tako! Zato smo se na VO-KA odločili, da vas malce podučimo o tem, kaj sodi in kaj ne v ta naš slavni »skret«. Zato nabrusite prstne blazinice, napnite možgane in brž preverite, kakšen SEKRETOLOG ste. Fujček, ki v školjko zmeče vse, ali dr. Skret, ki točno ve, kaj sodi vanjo?

Vam pa že tukaj puščamo en namig, kaj sodi in kaj ne sodi v školjko in nadalje v kanalizacijo:

Kaj ne sodi v kanalizacijo:

  • vložki, tamponi, plenice, kondomi, vate, palčke za ušesa, zobne nitke, obliži,
  • embalaža, papir, nogavice, hlačne nogavice, spodnje perilo, krpe, plastične rokavice, razbitine,
  • ostanki kuhane hrane, olupki, kosti, koščice, ogrizki, ostanki olja,
  • nevarne kemikalije (zdravila, barve, laki)

Kaj sodi v kanalizacijo:

  • WC papir

Učiti se je zabavno, sploh, če vsak dan izveš nekaj novega. Če se pa skozi učenje še zabavaš, je pa sploh super truper fantastično. Skupaj postanimo dr. Skret!

Preizkusi svoje znanje na Cevkovi spletni strani: http://www.cevko.si/sekretolog

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.