EN SL

Spoznajmo drevesa v Ljubljani

Spoznajmo drevesa v Ljubljani

Udeleženci vodenega sprehoda po mestnem središču se bodo v slabih dveh urah seznanili z njegovo najbolj vidno in izpostavljeno drevnino, spoznali bodo Plečnikove jagnedi pri Tromostovju, breze, katalpe in pavlovnije na Prešernovem trgu, platane na Kongresnem trgu in Streliški ulici, bukve na Vegovi ulici, palmo na Gregorčičevi, novo lokacijo osamosvojitvene lipe, uspešnost sobivanja drevnine in ljubljanskih spomenikov in še mnogo več. Izvedeli bodo, katere so najpogostejše vrste drevja v Ljubljani, kdaj in s katerim namenom so bila drevesa posajena, kako se zlivajo z mestno arhitekturo, kako so negovana, kakšno je njihovo zdravstveno stanje in ali ustrezno opravljajo svojo funkcijo.

Vabljeni v ponedeljek, 17. oktobra, ob 16. uri pred Točko. Zate. na Mestnem trgu, kjer se bo dvourni sprehod začel. Izvajalec: prof. dr. Robert Brus, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Ljubljana. 

Drevnina daje pomemben pečat vsakemu mestnemu središču, saj drevesa poleg svojih ekoloških učinkov mestnemu okolju dajejo tudi pomemben vizualni in estetski pečat. Drevesa v mestu pomembno dopolnjujejo ali poudarjajo arhitekturne elemente in prvine.

 Foto: Platana na Streliški ulici velja za najmogočnejše in najstarejše drevo v Ljubljani; Robert Brus

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.