EN SL

Spremenimo sebe in spremenil se nam bo svet

Spremenimo sebe in spremenil se nam bo svet

Vsak od nas se kdaj znajde v težkem obdobju, ko se nam zazdi, da se življenje hrani samo z negativno energijo, ko je svet popolnoma krivičen in ko pademo v temno brezno trplenja, ki nima konca. Ja, ljudje imamo to slabo lastnost neskončnega trplenja in se ne zavedamo, da je ta plod nas samih. Seveda je trpljenje neizbežno in do neke mere zdravilno, saj se tudi z njim osebnostno razivijamo, vendar se mu moramo znati v pravi točki zoperstaviti. Če nimamo pravilnega zavedanja in  znanja o življenju, se trpljenju lahko prepustimo v neskončnost, do točke, ki rani našo dušo.

Seveda je normalno in prav, da si kdaj pustimo notranje bolečine, vendar za razvoj nas samih in človeštva trpljenje ni potrebno, čeprav smo morda kdaj slišali drugače. Notranja bolečina že lahko čisti naš um, vendar ne sme predolgo trajati. Ko bolečino ozavestimo, je prav da jo sprejmemo in se ji ne upiramo, vendar le za nekaj trenutkov, nato jo spustimo in smo zanjo hvaležni, ker nam le ta kaže, da smo na poti sprememb. Vendar nikoli, čisto nikoli se ji ne smemo popolnoma prepustiti.

Nihče ne želi trpeti. Ljudje nismo bili ustvarjeni, da bi trpeli, vendar, če je naš um negativno naravnan, sami prikličemo trpjlenje. Kadar imamo čiste misli, smo lahko v stiku z resničnostjo v sebi in s pozitivnostjo. Vsak izmed nas ima izbiro, da je pozitivno ali negativno naravnan. Zelo enostavno je biti negativen, se smiliti samemu sebi, se pomilovati in kriviti druge za svoje težave. Ljudje vedno najdemo sto razlogov, da smo nesrečni, vendar obstaja le en razlog, da smo lahko srečni. Gre samo za odločitev. Pomembno je, da vsak človek začuti potrebo po spreminjanju sebe. Sveta ne moreš spremeniti, brez da bi spremenil sebe. Če spremeniš sebe, lahko spremeniš svet. Tako enostavno je.

Pomembno je, da vsak človek začuti potrebo po spreminjanju sebe. Sveta ne moreš spremeniti, brez da bi spremenil sebe. Če spremeniš sebe, lahko spremeniš svet. Tako enostavno je."

Prvi korak je, da ozavestimo naše nezavedno vedenje, ki povzroča bolečino in nepotrebno trpljenje. Postanemo lahko bolj dovzetni za vedenja, ki nas privedejo do bolečin v našem življenju in že s tem smo lahko srečnejši. S pravo voljo lahko že danes začnemo opuščati nekatere stvari, ki pravzaprav povzročajo ta konflikt in konec poletja, ko se življenjske strasti malo umirijo, se zdi pravo obdobje za to! Sama se držim nekaterih “pravil”, ki sem si jih zadala skozi svoje izkušnje trpljenja v življenju in me sedaj vedno hitro popeljejo iz bolečine. Nisem preveč pristaš pravil, vendar ta, sicer nenapisana, so mi zelo ljuba, saj me vedno opomnejo, da je moja sreča pravzaprav v mojih rokah, le če bom opustila stare vzorce dojemanja sveta.

 

Ne pritožujmo se
Don’t find fault, find a remedy; anybody can complain. ~ Henry Ford
Nihče ne želi biti okoli nekoga, ki se ves čas pritožuje, čeprav vsi to počnemo. Ne glede kako hudo je, vedno lahko najdemo kaj pozitivnega v vsaki situaciji, ker je čisto vse pravzaprav pozitivno. No, to sedaj že vemo ;).  Ne podpirajmo negativnih energij s pritoževanjem in premaknimo svojo pozornost na pozitivno. Čisto vsak izmed nas ima to moč!

Ne obsojajmo
We can never judge the lives of others, because each person knows only their own pain and renunciation. It’s one thing to feel that you are on the right path, but it’s another to think that yours is the only path. ~ Paulo Coelho 
Nehajmo obsojati življenja drugih, saj s tem zapravimo čisto preveč časa. Raje se fokusirajmo na naša življenja in izboljšanje njihove kakovosti. 

Soočimo se s svojimi strahovi
Run from what’s comfortable. Forget safety. Live where you fear to live. Destroy your reputation. Be notorious. ~ Rumi
Strah je zelo neprijetna stvar, ki onemogoča, da bi sledili svojim sanjam. V majhnih korakih naredimo nekaj neprijetnega vsak dan, soočimo se s svojimi strahovi in dramatično se nam bo spremenil potek našega življenja.

Ne bodimo tako strogi do sebe
When there is no enemy within, the enemies outside cannot hurt you. ~ African Proverb
Največji sovražnik je vedno tisti, ki živi v nas samih in dajemo mu moč, ko se pritožujemo, kritiziramo in obsojamo. Prenehajmo mu dajati to moč in se sprejmimo kakršni smo.

Ne bodimo negativni
Misery loves company. ~ Anonymous
Če se osredotočamo na negativno, se nam bo tudi negativno godilo. Pokazalo se bo v vseh sferah našega življenja, na delovnem mestu, v odnosih,… Ves čas poskušajmo preusmerjati svoj fokus stran od negativnega. In si poiščimo stvari, ki nas delajo žive!

Ne obremenujmo se, kaj si drugi mislijo o nas
Care about what other people think and you will always be their prisoner. ~ Lao Tzu
Kar si drugi mislijo o nas, ne sme biti naš problem, vendar njihov. Vsi veliki umetniki, glasbeniki, političarji,.. so ignorirali, kaj si drugi mislijo o njih. Mnenje drugih o nas nam ne sme vzeti inspiracije in ubiti naš notranji glas, ki nas vodi do ureničevanja naših sanj.

Naj nas ne skrbijo male in nepomembne stvari
When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened. ~ Winston Churchill
Vsak dan si delamo nepotrebne skrbi, kot so na primer: zakaj nam nekdo ni napisal sporočila sms, vrnil klica … Fokusirajmo se na sedanji trenutek in preprosto prenehajmo skrbeti.

Ni nam potrebno vedno imeti prav
The need to be right all the time is the biggest bar to new ideas. It is better to have enough ideas for some of them to be wrong than to be always right by having no ideas at all. ~ Edward De Bono
Spustimo potrebo o tem, da moramo vedno imeti vse prav in raje prisluhnimo še kakšnemu drugemu mnenju. Postavimo kakšno vprašanje več, bodimo zainteresirani, saj nam to lahko odpre čiste nove dimenzije življenja.

Ne krivimo drugih
People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can’t find them, make them. ~ George Bernard Shaw
Radi krivimo druge, vendar nikoli niso drugi krivi za to, kar se nam dogaja! Če želimo kaj spremeniti, pojdimo in spremenimo. Ne krivimo druge za našo trenutno stanje.

Nehajmo živeti v preteklosti in prihodnosti
You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment. ~ Henry David Thoreau
Preveč pozornosti dajemo na pretekle izkušnje ali smo obremenjeni s prihodnjostjo. Osredotočimo svoj um na sedanji trenutek, saj bomo toliko bolj zadovoljni, če se osredotočamo na sedanjost.

Bodimo hvaležni
A greateful hear is a magnet for miracles.
Vedno v vsaki situaciji smo lahko hvaležni. Sama sem začela z ritualom, da si vsak dan na list papirja napišem, zakaj sem danes hvaležna. In danes sem hvaležna, ker lahko pišem ta blog in ker živim v najlepšem mestu! Resnično tako malo je potrebno, da smo srečni, le zavedati se moramo tega in čisto vsak dan nekaj malega spremeniti na sebi – za srečo nas in celega sveta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.