EN SL

Umetnikov atelje

Če se na hitro predstavim bi lahko rekel, da moj življenjski stil sledi ideji: NIČ NI ZA STRAN, KUPI ČIM MANJ in NAREDI SI SAM

Umetnikov atelje

Če se na hitro predstavim bi lahko rekel, da moj življenjski stil sledi ideji: NIČ NI ZA STRAN, KUPI ČIM MANJ in NAREDI SI SAM

Če se na hitro predstavim bi lahko rekel, da moj življenjski stil sledi ideji: NIČ NI ZA STRAN, KUPI ČIM MANJ in NAREDI SI SAM. Zadnjih 15 let na vseh področjih, predvsem pa likovnem, sledim tej ideji. Bil sem dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo in kasneje študent likovne pedagogike, ves čas pa se ukvarjam tudi z adrenalinskimi športi, kjer iznajdljivost uporabe odpadnih materialov pravtako pride do izraza.

Začelo se je v 1. letniku srednje šole, ko smo se iz Ljubljane preselili v Velike Lašče in ko sem končno dobil svojo sobo, prostor, ki sem ga lahko oblikoval po svoje. Ideje so bile velike, žepnina majhna, potreba po zabavi pa obilna. Tako sem nekega dne omenil očetu, da potrebujem kavno mizico in če mi jo lahko kupi. “Sine, imaš žepnino, kupi si jo sam”, so bile njegove besede, v moji glavi pa hitri izračun, da dva petka ne bom moral žurati. Pa sem naredil en krog po vaseh in naletel na kosovni odvoz, kjer sem našel material za mizico. Boben pralnega stroja, koleščka pisarniškega stola, kos pleksi stekla in polomljena svetilka so elementi, iz katerih sem sestavil kavno mizico in na večer odšel ven – imel sem mizico in žur. 

kavna mizica
kavna mizica

Zelo hitro sem ugotovil, da potrebujem prostor, kjer bom lahko v miru ustvarjal. Za začetek je bil to nadstrešek za hišo, ki sem ga po potrebi ovil v folije in cerade. Spomnim se, moj prvi kovček za orodje je bil poslovni kovček očeta, katerega ni več potreboval.

Pa se je obračal koledar in nabiral material, ko je bilo zares potrebno najeti sosedov svinjak in iz njega narediti atelje. Žepnine ni bilo več, študentsko delo še kar dobro plačano ampak dva avtomobila, trije motorji in petki zvečer niso dopuščali še investicije v atelje, zato sem se čisto zavestno in s ponosom odločil, da bo oprema, orodje in pribor “zastojnkarski”. Ta izraz uporabljam še danes. Pravim, daj času čas in vse se ti poklopi. V nadaljevanju bom o tej ideji in zastojnkarskih predmetih povedal več. Zdaj pa atelje:

Nahaja se v vasi Prhajevo, v starem kmetijskem poslopju in meri na moje oko nekih 30 kvadratov. Tla niso ravna, “tlakovana” z zemljo, plesnive stene in kabel za elektriko, ki visi s stropa, vrata na prepih in tri okna.

Ok, pravim, za začetek nekaj bo. V tistem času smo na dom še dobili brošuro snage, ki je določala datum in lokacijo kosovnega odvoza. Avto je bil velik in tako sem kaj hitro nabral nekaj omar, regalov in luči, da sem si ustvaril prostor, podoben ateljeju. Začelo se je, prišla je tudi prva zima in Laščanski mraz. Peči na drva še nisem našel, zato sem “nafehtal” bivšega delodajalca, lastnika nekega ljubljanskega lokala, da mi posodi plinski grelec, za katerega se je izkazalo, da ima več funkcij, kot sem si predstavljal.

Montiral sem nekaj luči, ki so sestavljene iz vseh mogočih predmetov, napeljal par podalškov za elektriko in atelje je zasijal v vsem svojem blišču. No ja, tako se mi je zdelo takrat. Tekom let se je nabralo veliko odpadnega materiala in večino sem ga uporabil za nadgradnjo prostora, izolacijo in funkcionalnost, končno pa sem začel zares ne samo slikati, ampak tudi montirati “ready made” izdelke v uporabne predmete. Takrat sem se že preselil nazaj v Ljubljano, zgodba z opremljanjem najemniškega stanovanja in vse druge finančne potrebe so botrovale k razvoju mojih možganov v smeri reciklaže in ponovne uporabe. Začelo je nastajati pohištvo in razne iznajdljive, zastojnkarske fore, ki so mi omogočile lažje bivanje in dodale estetsko noto in domačnost.

Figura je del šolskega projekta “Proti Množičnim Nakupom”, ki sem ga izvedel v enem izmed nakupovalnih centrov, polomljeno vedro služi kot kalup in grelec, ki greje pleksi steklo, s katerega je nastal vetrobran za motor.
V naslednjem blogu se boste lahko sprehodili skozi moj atelje.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.