EN SL

Umetnost, matematika in park

Delavnico izvaja skupinica Reciklarji.

Umetnost, matematika in park

Delavnico izvaja skupinica Reciklarji.

Delavnica je namenjena otrokom in družinam, če bo deževalo bo delavnica v prostorih MGLC. Umetniški dogodek je namenjen vsem obiskovalcem in odpade, če bo deževalo. Delavnica in umetniški dogodek sta spremljevalni program 3. mednarodne konference matematike in umetnosti Evropske zveze za matematiko in umetnost (ESMA), Ljubljana, 21.–25. september 2016. Delavnica je tudi del programa Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016. Vabljeni k ogledu in sodelovanju, udeležba je brezplačna.

O razmerju med matematiko in umetnostjo
Matematika in umetnost sta že od nekdaj povezani. Abstraktne risbe živali ter geometrijski vzorci v prazgodovinskih dekoracijah, geometrija babilonske in egiptovske arhitekture, pitagorejsko povezovanje števil z gibanjem zvezd in tonovskimi načini v glasbi pri pitagorejcih, antično pojmovanje matematike in umetnosti v razmerju do Lepote in Resnice itd.

Eno od poglavitnih vprašanj umetnosti in matematike je vprašanje forme. Če se ti dve področji uglasita glede forme, med njima ni več razlike. To se je doslej najbolj izrazito zgodilo v obdobju renesanse (npr. Leonardo da Vinci), pa na začetku 20. stoletja, ko je evforija zajela tako slikarstvo kot druga področja umetnosti in znanosti (npr. Marcel Duchamp). Leta 1965 je prelomna razstava The Responsive Eye (MoMa, New York) opredelita smeri geometrijske abstrakcije in optične umetnosti (op art) in opozorila, da vizualni dražljaji in optične iluzije s kompozicijami, ritmi, skladnostjo oblik in barv lahko močno vplivajo na človekovo dojemanje in občutja.

O delavnici
Tako matematiki kot umetnosti so skupni pojmi, kot so prostorska geometrija, računalniška grafika, labirinti, 3D prostori in objekti, anamorfoze, perspektive, poliedri in mreže, vzorci, optični efekti in vizualne igre. Raziskovanje odnosov, spoznavanje in dopolnjevanje likov, vzorcev, likovni tangrami itd. so sredstva delavnice, katere cilj je spoznavanje umetnosti skozi forme matematike in otrokom približati umetnost in matematiko na njim dostopen vizualen način. Udeleženi na delavnicah prosto interpretirajo umetniške predloge avtorjev 20. in 21. stoletja in ustvarjajo svoje likovne forme s prostočasnim risanjem in geometrijo.

Delavnico v prvi vrsti namenjamo otrokom starejšim od 5 let, mlajši naj bodo v spremstvu odraslih, družinam; udeležijo pa se je lahko tudi starejši ljubitelji tovrstnega raziskovanja. Zaželeno je, da udeleženci s seboj prinesejo zaščitna oblačila.

Delavnico izvaja skupinica Reciklarjji, ki jo sestavljata kipar Primož Seliškar in krajinska arhitektka Urša Steiner. Reciklarji s svojimi delavnicami stremijo k povezavi likovnega ustvarjanja z druženjem, igre in iskanjem izvirnih kreativnih rešitev. /https://www.facebook.com/reciklarji Delavnica je del programa Sobotnice – skupnega sobotnega otroškega in mladinskega programa RogLaba, Mednarodnega grafičnega in likovnega centra, revije Stripburger, Rampa Laboratorija in Zavoda Trajekt. /https://www.facebook.com/Sobotnice/ Istočasno ob delavnici poteka umetniški dogodek, ki ga izvaja Rinus Roelofs, nizozemski umetnik. Rinus Roelofs (1954) je po študiju uporabne matematike dokončal tudi študij kiparstva. Sodi med pionirje digitalne skulpture, s svojimi projekti in delavnicami se predstavlja po mednarodnih konferencah, ki povezujejo znanost in umetnost. V Ljubljani je kot gost ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko udeleženec 3. mednarodne konference matematike in umetnosti Evropske zveze za matematiko in umetnost (ESMA).

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani je tudi skupaj z Mathemo organizator konference. /http://mathema.si/esma/si/

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.