EN SL

V Ljubljani bomo degradirana območja še naprej spreminjali v zelene površine

V Ljubljani bomo degradirana območja še naprej spreminjali v zelene površine

Ljubljana je po besedah vodje občinskega oddelka za varstvo okolja Nataše Jazbinšek Seršen izjemno zelena, kar dokazuje kar 542 kvadratnih metrov zelenih površin na prebivalca. Kot je izpostavila za STA, zelene površine bistveno vplivajo na kakovost bivanja, ljubljanska občina pa zadnja leta velik pomen namenja zlasti prenovi degradiranih območij.

Predloge za ureditev novih območij na občini sicer dobivamo tudi od občanov oziroma preko četrtnih skupnosti." 

Kot je uvodoma pojasnila Jazbinšek Seršenova, so tri četrtine celotne površine Ljubljane zelene, po deležu zelenih površin na prebivalca pa je Ljubljana v evropskem vrhu. Zelenih površin je največ v zaledju mesta, in sicer 81 odstotkov, ostalih 19 odstotkov pa je v ožjem urbanem območju. Kot je pojasnila vodja občinskega oddelka za varstvo okolja, so velik del naravnih zelenih površin že v preteklosti ustrezno zaščitili in s tem ohranili naravo.

Zelene površine imajo po besedah Jazbinšek Seršenove izjemen pomen pri izboljšanju kakovosti bivanja. Poleg tega, da služijo druženju, rekreaciji, vrtičkarjem pa tudi za pridelavo pridelkov, imajo pomembno vlogo tudi z vidika blaženja podnebnih sprememb. Vplivajo na temperaturo in vlago zraka, nase vežejo prašne delce in s tem pripomorejo k čiščenju zraka, drevesa pa so izjemno pomembna, ker vsrkavajo toplogredne pline. Ena od prioritet občine je zato nenehno dosajanje novih dreves, je dodala.

Velik pomen ljubljanska občina namenja obnovi degradiranih območij. Kot je dejala Jazbinšek Seršenova, je v zadnjih petih letih občina na ta način pridobila kar 90 hektarjev novih zelenih površin, z urejanjem pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Ob tem je izpostavila prenovo degradiranega območja na Rakovi jelši.

Namen projekta je bil povezati mestno središče s krajinskim parkom Ljubljansko barje. Na Rakovi jelši so uredili parkovno površino z drevoredom, prostor za rekreacijo in druženje. Na tem delu je urejen še ločen dostop za kolesarje in pešce ter poseben amfiteater s pogledom na Barje in Ljubljanski grad. Uredili so tudi novo vrtičkarsko območje s 320 vrtički. Vodja oddelka je pojasnila, da je bilo območje izredno težko urediti, ker gre za barjanska tla, ki so ves čas razmočena. Otvoritev območja načrtujejo v juniju, ko bodo lahko tudi vrtičkarji začeli z delom.

Med novejšimi projekti je vodja občinskega oddelka izpostavila tudi projekt Sava - reka, ki povezuje. Gre za urejanje območja ob reki Savi. Mesto je uredilo šest kilometrov peš in kolesarskih poti, dva kilometra jahalnih poti ter otroško igrišče s plezalno steno.

Pri projektu želijo s kolesarsko-peš potjo vse od izvira Save pa do državne meje povezati vse občine ob Savi v Sloveniji. Prav tako nameravajo k ureditvi nabrežij pritegniti lokalne in državne oblasti na Hrvaškem ter v Srbiji. Po vzoru urejenih poti ob reki Donavi bi tako s skupnim sodelovanjem uredili kolesarsko pešpot na mednarodni ravni tudi ob reki Savi, vse od njenega izvira v Sloveniji do njenega izliva v Donavo v Srbiji.

Predloge za ureditev novih območij na občini sicer dobivajo tudi od občanov oziroma preko četrtnih skupnosti. Ureditev površine ob Vodnikovi cesti, kjer so uredili otroško igrišče, je po njenih besedah nastala prav na pobudo četrtne skupnosti.

Še vedno pa se najdejo posamezniki, ki urejenih parkov ne spoštujejo. Vandalizem se po besedah Jazbinšek Seršenove dogaja, velike težave so imeli zlasti pri urejanju omenjene Rakove jelše, kjer so jim na novo zasajena sadna drevesa nepridipravi čez noč ukradli. Vandalizmu na občini namenjajo veliko pozornosti, med drugim izvajajo kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto. Po besedah Jazbinšek Seršenove bodo učinki vidni na daljši rok, meni pa, da je zelo veliko dela treba vložiti na področju osveščanja in izobraževanja zlasti mladih.

Letošnja zelena prestolnica Evrope je v ponedeljek z odprtjem novega zelenega prostora na Livadi vstopila še v evropski zeleni teden. Gre za pilotni projekt krovnega mednarodnega projekta Green surge, katerega namen je zasnovati mestno zeleno površino za kreativno preživljanje prostega časa mladih.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.