EN SL

Zeleni nadzorniki delajo.

Urejena cvetlična korita na Fužinah.

Zeleni nadzorniki delajo.

Urejena cvetlična korita na Fužinah.

Tokratni blog je napisal prof. Janez Koželj, podžupan v Mestni občini Ljubljana in predsednik društva zelenih nadzornikov. 

Društvo Zeleni nadzorniki Ljubljana (DZNL) je Turizmu Ljubljana prijavilo svoje sodelovanje v akciji ZA LEPŠO LJUBLJANO 2016 z aktivnostmi inventarizacije opuščenih cvetličnih korit na javnih površinah v MOL in ponovne zasaditve teh. Predlagali smo ureditev cvetličnih korit v Fužinah.  Akcije se je udeležilo 18 članov in članic DZNL, na informacijski stojnici pa smo zbirali prijavnice za nove člane. V času akcije smo pridobili kar 29 novih članov. Nekateri od njih so se takoj pridružili delovni akciji, drugi pa so obljubili, da se nam pridružijo junija pri čiščenju Ljubljanice. Vsem smo predstavili DZNL, naše poslanstvo in program dela, pa tudi statut in način dela, ki ga imamo. Predvsem smo veseli dejstva, da so med novimi člani tudi taki, ki ne živijo na Fužinah. 

 

Zeleni nadzorniki skrbimo za urejeno okolje in s tem prispevamo k bolj zdravem, čistem in varnem mestu. V Ljubljani smo preuredili ali na novo uredili številne ulice, trge, nabrežja in parke, ki jih uporablja vedno več prebivalcev in obiskovalcev mesta. Toliko več je tudi dela za javna podjetja in službe mestne uprave, ki vzdržujejo javne površine in javno zelenje. Občutek za novo odkrito lepoto mesta spodbuja številne meščanke in meščane, da bi tudi sami kaj postorili za svoje ulice, bližnje otroško igrišče ali okoliško zelenje."

V približno petih urah dela smo povsem na novo uredili 27 cvetličnih korit. Odstranili smo staro zemljino, jo nadomestili s svežo in z ustrezno količino primernih gnojil. V vsako korito smo na novo zasadili praviloma tri trajnice : grmičasto trajnico na sredini in dve manjši levo in desno od grmiča.  Pri tem smo pazili, da gre za odporne trajnice, pomembno pa je, da smo se v času druženja s prebivalci Fužin dogovorili, da bodo skrbeli za zalivanje na novo zasajenih rastlin, če bo to potrebno. Imamo zagotovila, da bodo prebivalci Brodarjevega trga 11, 12, 13, 14 in 15 skrbeli za vse nove zasaditve. 

Poleg tega smo poskrbeli za ureditev drugih, obstoječih zasaditev. Če je bilo potrebno, smo grmovnice obrezali, zrahljali zemljo in dodali gnojila, povsod pa dodali zastirko (sekance) za enoten videz in za preprečevanje izhlapevanja vode. Pri svojem delu smo pazili, da nismo raztresali zemlje in okoli vsakega na novo urejenega korita smo temeljito pometli. V sodelovanju s stanovalci smo počistili tudi okolico (odstranili smeti z zelenih površin, poravnali nekatera korita, ki so bila premaknjena in uredili območje okoli nekaterih dreves).

Stanovalci Brodarjevega trga so bili nad prispevkom Turizma Ljubljana in našega društva k lepši in bolj urejeni Ljubljani navdušeni. Sledilo je veliko pozivov prebivalcev iz drugih delov Fužin, da naj se oglasimo še pri njih. Z rezultati akcije smo bili zelo zadovoljni tako člani društva kot tudi prebivalci. Vsekakor smo se prepričali, da je to odličen način pridobivanja novih članov, ki ga bi veljalo uporabiti tudi v kaki drugi četrtni skupnosti. 

Več o zelenih nadzornikih najdete tukaj.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.