EN SL

Zmešajmo si svoj zeleni smoothie in se razstrupimo

Razkrivam tudi recept.

Zmešajmo si svoj zeleni smoothie in se razstrupimo

Razkrivam tudi recept.

Le kdo danes še ni slišal za detox - sopomenko za razstrupljanje telesa. V prihajajočem praznično decembrskem času, ko zmanjkuje časa za rekreacijo in sprostitev in ko se večina prehranjuje s predelano hrano brez prave energije ter pije veliko količino alkoholnih pijač, je detox telesa več kot dobrodošel.

Kdaj se je dobro lotiti razstrupljanja? Najbolj očitni znaki, da je naš organizem prenasičen s strupenimi snovmi so prebavne motnje, napenjanje, utrujenost, nihanje počutja, nezdrava koža, slaba koncentracija ... V takšnih primerih je idealno, da se odločimo za droben korak v spremembi načina prehranjevanja in na svoj jedilnik dodamo več ekološko pridelane zelenjave in sadja, ki ju podkrepimo s kakšnim super razstrupljevalnim izdelkom (t.i. super hrana). Najbolj eleganten, okusen in hiter način zaužitja zelene zelenjave skupaj s sadjem in super hrano (še posebno po “prekrokani” noči ;)), je pitje gostih, kašastih napitkov – smoothijev.

Sestavine za zeleni smoothie

Divje zelenje kot so koprive in regrat osebno najraje naberem v neokrnjeni naravi, ki jo tudi najdem v naši zeleni Ljubljani, vso ostalo zelenolisnato zelenjavo in sadje pa dobim na sobotni ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani."

Zeleni smoothie – rudnik klorofila

Zlasti v zelenih smoothijih je veliko klorofila, “krvi rastlin”, ki je bogat izvor naravnih mineralnih snovi, vitaminov, proteinov oz. beljakovin, mikroelementov in mikrohranilnih snovi. Vse te snovi so nujno potrebne za življenje, za zagotovitev zdravja, posebno pa še za regulacijo kislo-bazičnega ravnotežja v našem telesu. Klorofil pomaga iz našega organizma izločati težke kovine, ki jih vnesemo v telo skupaj s hrano in s tem raztruplja telo. Kaj je še pomebno, ko mešamo zelene razstrupljevalne smoothije? Da v njih uporabimo čim več različnih vrst zelenolisnate zelenjave, saj s tem v telo vnesemo več različnih mineralov, vitaminov in hranil hkrati. Jaz vedno za osnovo vzamem ekološko pridelano špinačo, nato pa še vedno dodam sezonsko zelenolisnato zelenjavo, pozimi najraje kodrolisnati ohrovt, čez leto pa še blitvo, regret in korpive.

 

RECEPT

Super smoothie za razstrupljanje (3dcl)
Pomaga razstrupljati, alkalizirati, urejati prebavo, krepiti imunski sistem, spodbujati rast in obnavljati celice.

Sestavine:

  • 1 jabolko
  • 1 kivi
  • pol dcl limoninega soka
  • pest sveže špinače ali druge zelenolistnate zelenjave
  • 2 stebla zelene ali peteršilja (lahko tudi kumarico)
  • 1čž celih lanenih semen
  • pest goji jagod
  • košček ingverjeve korenine
  • 1 čž alge klorela v prahu
  • 1 čž ječmenove trave

 

Vse stresemo v mešalnik in dodamo 2 dcl kokosove (Vsebuje ogromno kalija, kalcija in klorida zaradi česar je dobra za boj proti dehidraciji, izčrpanosti in utrujenosti ob naporni aktivnosti. Je naravni izotonik.) ali navadbe vode in mešamo slabo minute zato, da mežalnik razbije celice sestavin kar telesu olajša dostop do dragocenih mikrohranili, ki so v njih. Če nimamo večine od navedenih sestavin lahko smoothie zelo poenostavimo in v mešalniku zmešamo zgolj nekaj surove zelenolistnate zelenjave, sok limone, jabolko (ali hruško, kivi, pomarančo) in vodo.  Še vedno bomo dobili učinkoviti smoothie za razstrupljanje.

Čin čin na prihajajoči december in na zdravje! :)

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.