EN SL

Bodi zeleno aktiven

Z majhnimi koraki lahko dosegamo velike rezultate.

voda iz pipe

Večina ljudi ne zaužije priporočene dnevne količine vode, ki za splošno neaktivno populacijo v normalnem okolju znaša 2.5 litra. 

equa

Voda je naša in vaša odgovornost

Zaobljubljam se, da bom, ko bo le mogoče, pil/a vodo iz pipe. Ko bom odšel/la od doma, si jo bom natočil/a v stekleničko. Vsako fotografijo, ki jo na to temo objavite prek družbenih omrežij, označite z #ljzate.

voda iz pipe

Natočite si vodo v steklenico

Vodo raje natočite iz pipe ali ljubljanskega pitnika, saj BPA plastenke z vodo, ki jih kupujemo v trgovinah, škodljivo vplivajo na okolje in naše zdravje. Več kot polovica plastenk se ne reciklira in večina jih pristane v morju. Razkroj plastenke v okolju pa traja tudi do 700 let. In ker imamo od leta 2008 v mestu številne pitnike, si lahko Ljubljančani in obiskovalci mesta vodo v steklenico natočijo kar iz njih. 

urbani vrtiček

Na območjih za vrtičkarstvo, ki smo jih v MOL uredili, je vsa potrebna infrastruktura, in sicer voda, sanitarije, ekološki otok, parkirišče, lope, zabojniki. 

urbani vrtiček

Pridelajte kar doma

Zaobljubljam se, da bom svoj vrtiček naredil/a kar na domačem balkonu. Vsako fotografijo, ki jo na to temo objavite prek družbenih omrežij, označite z #ljzate.

urbani vrtiček

Iz njive na mizo

Globalno zagotavljanje hrane z velikih razdalj spremlja vse večja negotovost. Oskrba z varno in kakovostno hrano iz naše bližnje okolice je vedno bolj cenjena in pridobiva na pomenu. Uvožena hrana zaradi prevoza na velike razdalje in številnih drugih razlogov izgublja svojo kvaliteto.

okusi ljubljane

Kot druga mesta na svetu ima tudi Ljubljana nekaj posebnih jedi, ki so bile in so značilne za posamezna obdobja njenega zgodovinskega razvoja.

okusi Ljubljane

Okusi Ljubljane

Zaobljubljam se, da bom sam/a skuhal/a eno izmed jedi iz knjižice receptov Okusi Ljubljane, ki vključujejo predvsem lokalne sestavine.  Vsako fotografijo, ki jo na to temo objavite prek družbenih omrežij, označite z #ljzate #zelenaprestolnica2016 ali #okusiljubljane.

okusi Ljubljane

Dober tek

Ljubljansko kulinariko že od vedno zaznamuje tudi raznovrstnost sestavin. Med najbolj značilnimi je zelenjava s predmestnih vrtov. Predela Krakovo in Trnovo, od središča mesta oddaljena manj kot pol ure hoje, še danes zalagata nekatere med stojnicami na glavni mestni tržnici. Nepogrešljivo je seveda meso, v prvi vrsti govedina in perutnina s kmetij Osrednje Slovenije, nekoč pa tudi meso različnih ptic.

reciklaža

Eden od načinov, kako slediti samemu sebi, je tudi predelava starih oblačil in pohištva z nekaj dobrimi idejami ter dodatki. Izvirne ideje za ustvarjanje je mogoče najti že na vsakem koraku, za navdih in različne trike, ki nam pomagajo pri oblikovanju, pa lahko pobrskamo tudi po spletu. O tem bo pisala naša blogerka Tjaša Kokalj. Spremljajte jo.

reciklaža

Ponovna uporaba predmetov in oblačil

Zaobljubljam se, da bom posvojil/a filozofijo ponovne uporabe in poskrbel/a, da bodo stvari, ki jih ne potrebujem več, zaživele novo življenje. Vsako fotografijo, ki jo na to temo objavite prek družbenih omrežij, označite z #ljzate. 

reciklaža

Center ponovne uporabe

Izdelke, ki jih več ne potrebujete in so še dobro ohranjeni, na primer pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, športno opremo, oblačila, igrače – skratka vse, kar je dobro ohranjeno in še uporabno, lahko odnesete v Center ponovne uporabe. Tukaj jih bodo pripravili za vnovično uporabo in jih dali naprodaj po simbolični ceni v zeleni trgovini, kjer boste našli tudi privlačne in unikatne izdelke iz različnih materialov. Z nakupom v CPU privarčujete denar, varčujete z naravnimi viri in podpirate lokalna delovna mesta.

vožnja s kolesom

V mestnem jedru, kjer so prej vozili avtomobili in avtobusi, imajo danes prednost pešci in kolesarji. Javni potniški promet postaja uporabnikom vse bolj dostopen in prijazen.

vožnja s kolesom

BicikeLJ naj zapelje tudi vas

Zaobljubljam se, da se bom letos vsaj trikrat zapeljal/a s svojim kolesom ali kolesom iz sistema BicikeLJ. Vsako fotografijo, ki jo na to temo objavite prek družbenih omrežij, označite z #ljzate.

vožnja s kolesom

Brezskrbna vožnja na kolesu

Maja 2011 je v Ljubljani zaživel sistem izposoje mestnih koles BicikeLJ. Uporabnikom je na voljo 360 koles na 36-ih postajah v mestnem središču in okolici. Sistem spodbuja uporabnike, da si kolo sposodijo za vožnjo, in ga nato znova vrnejo na postajo. Prva ura izposoje kolesa je brezplačna, nato pa z daljšanjem obdobja izposoje narašča tudi cena izposoje na uro.

K varovanju naravnega okolja lahko veliko prispeva tudi vsak posameznik po svojih močeh. 

Varčuj z energijo

Zaobljubljam se, da bom z energijo ravnal/a skrbno. Vsako fotografijo, ki jo na to temo objaviš prek družbenih omrežij označi z #ljzate.

Prednosti varčevanja z energijo

Varčevati z energijo pomeni zmanjšati količino porabljene energije in pri tem dosegati podobne končne rezultate porabe. Varčevanje z energijo prinaša številne prednosti – prihranimo lahko denar in pomagamo okolju. Za proizvajanje energije uporabljamo dragocene naravne vire, kot so premog, olje ali plin. Zmanjšanje porabe energije tako pomaga ohraniti te vire in omogočiti, da bodo trajali dlje. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.