EN SL

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Kotiček za čudovite sprehode ter sprostitev.

POMEN IN NALOGE

Botanični vrt je znanstveno raziskovalna in pedagoška ustanova, ki deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

OBSEG DELA

Njihovo delo obsega raziskovanje in varovanje domače flore, izobraževanje najširše javnosti o rastlinah in njihovem pomenu ter njihovih življenjskih okoljih. S številnimi delavnicami, predavanji, razstavami in drugimi dogodki spodbujajo k uporabi rastlin v vsakdanjem življenju. V vrtu vsako leto nabirajo semena za lastne potrebe in za izmenjavo med botaničnimi vrtovi. Tako se v vrtu nahaja največja semenska banka avtohtonih rastlin v Sloveniji. Vsako leto sodelujejo pri izmenjavi  semen  s preko 300 vrtovi po vsem svetu. Raziskujejo endemite, nekaj jih v vrtu tudi uspešno gojijo v kulturi. Vzgajajo rastline, ki so v naravi ogrožene ali v Sloveniji celo že izumrle ter gojijo rastline, ki so v Sloveniji na meji svojega območja razširjenosti. 

POSEBNA POZORNOST

Posebno mesto namenjajo rastlinam, ki imajo na našem ozemlju klasično nahajališče. V zadnjih letih so ponovno začeli v kulturi uspešno gojiti nekatere pri nas redke visoko- in nizkobarjanske vrste, saj lahko ob morebitnem izginotju rastlin na naravnem rastišču, te tja ponovno naselijo. 

rastlinjak

NAJSTAREJŠI BOTANIČNI VRT V JUGOVZHODNEM DELU EVROPE

Botanični vrt v Ljubljani na današnjem mestu deluje že vse od leta 1810. Z letom 1991 je bil botanični vrt na Ižanski cesti zavarovan kot spomenik oblikovane narave na lokalni ravni, leta 2008 pa je dobil status spomenika državnega pomena. Je najstarejša znanstveno izobraževalna ustanova na slovenskem, z neprekinjenim delovanjem še iz časa Ilirskih provinc. 

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

MINI ANKETA

Ste vedeli, da lahko za 5 EUR posvojite rastlino iz Botaničnega vrta?

A res? Super.
82% (14 glasov)
Ne, me ne zanima.
18% (3 glasovi)
Skupno glasov: 17

TUDI ZA EKSPERIMENTE

Botanični vrt je bil ustanovljen ko Vrt domovinske flore in se še dandanes ukvarja z raziskavami naših avtohtonih rastlinskih vrst. Najobsežnejša zbirka preučevanih rastlin je zbirka navadnega malega zvončka in vrst kot so žafrani, ciklame in narcise. Zbirka zvončkov pa obsega prek 3000 enot. Med njimi je tudi izredno lep zvonček 'Ljubljana'.

 CENA VSTOPNICE ZA TROPSKI RASTLINJAK (V €)
ODRASLI27
UČENCI15
ŠTUDENTJE, DIJAKI15
OBISKOVALCI S POSEBNIMI POTREBAMI19

ALI VESTE?

Rastlina Fleischmannov rebrinec raste samo še v Botaničnem vrtu. Nekoč je rastlina rastla na grajskem griču, a je od tam izginila. Ohranila se je samo v botaničnem vrtu, leta 2011 pa so jo ponovno naselili nazaj na grajsko dvorišče.

Že

205

let neprekinjenega delovanja.

Samo

27

EUR je letna karta za odrasle.

Na

10

enot je razdeljen Botanični vrt.

Kar

25

stopinj je v tropskem rastlinjaku pozimi ob sončnem dnevu.

botanični vrt

V

4

letnih časih

je čajnica Primula prisrčen prostor za zmenke in klepet v objemu stoletnih dreves.

Kar

5.000

rastlinskih vrst

od katerih vsaka pripoveduje svojo zgodbo. Pridite in jim prisluhnite.

Več kot

250

rojstnodnevnih praznovanj

smo že imeli v skritih kotičkih vrta v čarobnem rastlinskem svetu.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom svoj vrtiček naredil/a na domačem balkonu.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.