EN SL

CENTER PONOVNE UPORABE

Kot sprehod po staromeščanskem stanovanju, kjer so naprodaj lepo ohranjeni in še zelo uporabni predmeti.

ODVEČNI PREDMETI ZAŽIVIJO NOVO ŽIVLJENJE

Na Povšetovi 4 v Ljubljani delujeta trgovinica s šivalnico in delavnica /popravljalnica predmetov. Obisk trgovinice spominja na sprehod po okusno opremljenem staromeščanskem stanovanju, le da skrbno izbrani, lepo ohranjeni in še zelo uporabni predmeti nosijo listke s simbolično ceno.

MOŽNOST ZA VSE

Center ponovne uporabe daje delo težje zaposljivim, po drugi strani pa pomaga, da ohranjeni, a nekomu odvečni predmeti zaživijo novo življenje in za majhen denar razveselijo nove lastnike. Poleg tega so naprodaj tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost – na primer omarica za čevlje, ki je bila v prejšnjem življenju igralni avtomat.

PREVZEM STVARI

Stvari, ki so na voljo v Centru ponovne uporabe, so tja prinesli občani ali pa so preusmerjene iz zbirnih centrov. Iščemo možnosti, da bi večje še uporabne kose (pohištvo, bela tehnika) prevzemali pri občanih doma na podoben način, kot prevzemamo kosovne odpadke.

CENTER PONOVNE UPORABE

ZDRUŽITEV USTVARJALNOSTI IN SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA

Obisk Centra ponovne uporabe je tudi sestavni del ljubljanskega izobraževalnega programa, ki šolam in vrtcem na sproščen ter praktičen način približuje prednostna ravnanja z odpadki. Tukaj mladi med drugim spoznajo, kako pomembni so ustvarjalnost, inovativnost, socialno podjetništvo, ustvarjanje zelenih delovnih mest in vključevanje ranljivih skupin.

CPU

MINI ANKETA

Ali ste že obiskali ljubljanski Center ponovne uporabe? 

POSTANIMO ODGOVORNI IN KRITIČNI POTROŠNIKI

Ponovna uporaba ni samo skrb za to, da naše odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da sami z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju naravnih surovin. Z nakupom iz druge roke lahko dosežemo odlično razmerje med ceno in kakovostjo, vsekakor pa rabljene dobrine omogočajo cenejši nakup, pri katerem nismo udeleženi pri izkoriščanju delovne sile.

 ZBRANI NEVARNI GOSPODINJSKI ODPADKI (V TONAH)
201072
201176
2012111
2013126
2014130

ALI VESTE?

Ljubljančani iz druge roke največkrat kupujejo rabljena oblačila, otroško opremo, pohištvo in igrače. Tisti, ki si izposojajo stvari od prijateljev in sorodnikov, si največkrat izposojajo orodje, otroško opremo in športno opremo. Slovenci letno zavržemo (in ne podarimo, zamenjamo ali prodamo) ogromno še uporabnih stvari, kar je neodgovorno do okolja, kot tudi do tistih, ki so te izdelke, običajno za mizerno plačilo, izdelali.

Obstaja

1

Center ponovne uporabe v Ljubljani.

Več kot

100

predmetov v Centru vsak dan zamenja lastnika.

Več kot

35 %

Ljubljančanov kupuje stvari iz druge roke.

Več kot

10

kilogramov še uporabnih stvari letno zavrže povprečen Slovenec.

CENTER PONOVNE UPORABE

Med torkom in soboto med

9.- 17.

uro

je odprt Center ponovne uporabe.

V Ljubljani smo leta

2013

dobili prvi in za zdaj edini

Center ponovne uporabe.

Akcija leta

2013

s sloganom

"Enkratno je stvari uporabljati večkratno" je dosegla odlične rezultate.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom posvojil/a filozofijo ponovne uporabe in poskrbel/a, da bodo stvari, ki jih ne potrebujem več, zaživele novo življenje. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.