EN SL

CEVKO

Cevko odpira vrata v svet vodnih doživetij.

O CEVKU

Cevko je otrokom prijazna pravljična podoba cevi s človeškimi lastnostmi, prijatelj najmlajših, vodni vseved ter varuh vode. Predstavlja maskoto ljubljanskega vodovoda in kanalizacije. 

DOSEŽKI

Cevko živi v spletnem mestu Cevko.si, ki je primer dobre prakse razumevanja uporabniških navad otrok, saj otrok na njemu prijazen in preprost način izbere področno vsebino, t.im. mestno hišo, in raziskuje multimedijsko bogata gradiva o vodi v njej. Cevko pa se z otroki tudi srečuje na delavnicah. Otroci se na ta način izobražujejo o pomenu vode v vsakdanjem življenju in se učijo odgovornega ravnanja z njo, preko otrok pa Cevko nevsiljivo s svojimi sporočili dostopa tudi do njihovih staršev.  Cevko.si klasično strukturo spletnih strani zamenjuje z raziskovanjem skrivnostnih mestnih hiš, ki vabijo k raziskovanju – vsaka skriva zanimive vsebine, obogatene z videom, animacijami, avdio vsebinami, igricami … Ko otrok vstopi v prostor, intuitivno drsi skozi izobraževalne sklope in interaktivno, z različnih zornih kotov spoznava zgodbe o vode in se s Cevkom uči, zakaj je treba vodo ceniti.

UKREPI

S prenovljeno spletno stranjo stopamo korak naprej po poti intuitivnega raziskovanja – zapuščamo klasične pojavne poti in najmlajše preko igre vodimo do cilja. Pri tem ne pozabimo niti na majhna presenečenja, npr. dnevna in nočna scena, občasne nagradne igre, aktivnosti, dogodki, ...

cevkove zapovedi

CEVKOVI POSKUSI

Poleg navodil za izvedbo Cevkovih poskusov na Cevko.si, za katere z malo truda najdemo pripomočke v domači kuhinji, je dogajanje na posnetku pospremljeno s preprosto razlago, ki v uvodu spodbuja radovednost in domišljijo, zahtevnejšim opazovalcem pa je v pomoč pri razumevanju dogajanja. Posnetki ponekod močno presenetijo in spominjajo na čarovnijo, ki pa jo je v zaključku vedno mogoče razložiti na preprost način.

CEVKO

MINI ANKETA

Ali poznaš Cevka?

Ne.
47% (9 glasov)
Da, s spletnega mesta Cevko.si.
26% (5 glasov)
Da, sem ga že srečal v živo.
26% (5 glasov)
Skupno glasov: 19

CEVKO PRIPOVEDUJE

Cevko pripoveduje je zbirka Cevkovih pripovedk. Kapljici Aji, Stari pipi in Podganjem dolu se bodo sčasoma pridružile še nove zgodbe. Pravljice so dostopne v tiskani obliki, otroci pa na mestnem radiu na Cevkovem spletnem mestu zgodbo lahko tudi poslušajo. Gradivo je tudi vzgojni in učni pripomoček v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol.

  ŠTEVILO OBISKOVALCEV NA CEVKO.SI
2011 4637
2012 7539
2013 8555
2014 8688
2015 9154

ALI VESTE?

Če še vedno uporabljate WC školjko kot smetnjak, vas vabimo, da se preskusite v igrici Sektretolog. Igrica nas na zabaven in hkrati izobraževalen način poučuje o tem, kaj ne sodi v kanalizacijo. Velikokrat niti ne vemo, da ravnamo napačno. Preverimo in odslej ravnajmo pravilno ter tako prispevajmo k višji kakovosti življenja v Ljubljani.

Že

2

mednarodni nagradi.

Več kot

5

strani povprečno pregledajo otroci.

Samo

10

% obiskovalcev takoj zapre spletno mesto Cevko.si.

Kar

3:10

minut povprečno zabavamo in izobražujemo otroke na Cevko.si.

cevko maskota

Kar

3

pravljice

so v zbirki Cevko pripoveduje.

Kar

2

obleki

nosi Cevko, modro in rjavo.

Kar

30

poskusov

je posnetih o vodi v izobraževalne namene.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom, ko bo le mogoče, pil/a vodo iz pipe. Ko bom odšel/la od doma, si jo bom natočil/a v stekleničko.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.