EN SL

Ekološka cona

Več površin in varnosti za pešce in kolesarje.

SRCE MESTA

V Ljubljani stopamo po poti nove prometne politike, ki ustreza zahtevam sodobnega časa po večji mobilnosti  ljudi in trajnostno naravnanem razvoju. Prednost namenjamo pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu. Tako je zaprtje mestnega središča za motorni promet le eden od številnih ukrepov, zaradi katerih je mesto v tako kratkem času popolnoma spremenilo podobo in postalo bolj prijazno ter dostopno meščanom in obiskovalcem.

NEKOČ AVTOMOBILI, DANES NIČ VEČ

Več prostora za pešce in kolesarje, manj emisij in manj hrupa predstavlja leta 2007 uvedena ekološka cona v središču mesta, ki je nastala z zaprtjem mestnega središča za motorni promet. V ekološki coni je možna le dostava blaga med 6. in 10. uro, in sicer z dovolilnico.  Prostor, ki so ga še pred nedavnim zasedali avtomobili, je postal vse bolj priljubljeno prizorišče raznih športnih in kulturnih prireditev, ter stičišče družabnega življenja v mestu.

TIK OB PARKU

Z nadaljnjim urejanjem javnega prostora bomo mestno središče povezali z najstarejšim ljubljanskim parkom Tivoli. Tako bo vzpostavljena pot od parka Tivoli preko zelenega grajskega griča v središču Ljubljane do gozdnate vzpetine Golovec.

slovenska cesta

PRENOVLJENA SLOVENSKA CESTA

Eden vidnejših ukrepov za vzpostavitev kakovostnega javnega prostora v središču mesta je preureditev glavne prometnice, Slovenske ceste, v pešcem, kolesarjem in uporabnikom mestnih avtobusov bolj prijazno območje. Po uvedbi spremenjenega prometnega režima na tem območju so se koncentracije črnega ogljika znižale za 70 %, na okoliških cestah pa se te koncentracije niso povečale. Zdaj na prenovljeni mestni promenadi stoji 400 metrov dolg drevored 63 malih jesenov – medovitih dreves, ki privabljajo metulje in čebele.

Ekološka cona

MINI ANKETA

Se še spomnite časa, ko so po Tromostovju vozili avtobusi in avtomobili?

Seveda, sedaj je veliko bolje.
81% (30 glasov)
Ne.
11% (4 glasovi)
Sem slišal/a.
5% (2 glasova)
Tudi sedaj bi si želel/a, da bi vozili.
3% (Glasuj)
Skupno glasov: 37

PRENOVLJENI KONGRESNI TRG

Na spodnjih fotografijah je prikazan Kongresni trg prej in sedaj, ko smo parkirišče nadomestili z območjem za pešce in prireditvenim prostorom (leta 2011), avtomobilom pa namenili prostor v novo zgrajeni podzemni garaži s 720 parkirnimi mesti.

  ŠTEVILO PARKIRANIH VOZIL V PODZEMNI GARAŽI KONGRESNI TRG
2012 478954
2013 476884
2014 469390

ALI VESTE?

Prenovljena Slovenska cesta je prijazna pešcem in kolesarjem ter uporabnikom javnega potniškega prometa. Prenova je in še bo prinesla veliko pozitivnih sprememb. Nad Ljubljano je že skoraj stoletje navdušena 94-letna zelena ambasadorka Nada Tarman, s katero smo na Slovenski cesti posneli tudi simpatičen video. 

 

Kar

63

medovitih malih jesenov.

Kar

500

tisoč položenih tlakovcev.

Za

70 %

znižanje koncentracij črnega ogljika.

Leta

2016

je začela veljati nova prometna ureditev.

kongresni trg prej danes

Kar

6

decibelov

se je znižala vrednost hrupa z zaprtjem mestnega središča.

Postavljenih

60

potopnih stebričkov

v ekološki coni.

Kar

100.000

kvadratnih metrov

je veliko območje za pešce in kolesarje v središču mesta.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da se bom v letu 2016 vsaj trikrat zapeljal/a s svojim kolesom ali s kolesom iz sistema BicikeLJ.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.