EN SL

Medoviti vrt na Grbi

Najdete ga na koncu južnega dela Mestnega sadovnjaka na Grbi, nad Vrhovci, ob Poti spominov in tovarištva.

IZOBRAŽEVALNO IN DRUŽABNO

Oaza čebelje paše, poligon za učenje o samooskrbi, prostor druženja in dihanja z naravo v sklopu Javnega sadovnjaka na Grbi. Medoviti vrt na Grbi je zasnovan kot atraktivna in obenem umirjena točka za oddih, umik od stresnega sveta, saj se tik ob njem nahajata dve estetski klopci z mizo, termometer, poštni nabiralnik, krmilnica za ptice in hotel za žuželke. 

PROSTOR DRUŽENJA

Javni sadovnjak in Medoviti vrt na Grbi sta namenjena prebivalcem, naključnim mimoidočim, prostovoljcem, skupinam predšolskih otrok, družinam, vzgojno izobraževalnim organizacijam. Pisma v nabiralniku so pokazala, da vrt živi in diha. Obiskovalci uživajo v sadovih medovitega vrta po načelu: „Vzemi malo, da bo za vsakega nekaj“. Prav tako pomagajo urejati vrt: popravili so hotel za divje opraševalce, pobirajo smeti, zalivajo vrt. Tudi vrtec prihaja na obisk z zalivalkami in zaliva medoviti vrt ter se ob vsakem letnem času nauči nekaj novega. 

PUSTOLOVSKA POT

Medoviti vrt je obogatila inovativna didaktična igra Pustolovska pot, ki poteka po medovitih vrtovih. Pustolovska pot povezuje Javni sadovnjak in Čebeljo pot, vse družine pa so imele v času Zelene prestolnice Evrope 2016 pustolovščino brezplačno. Gre za čudovito povezavo: človek – narava – čebela. To misel najlepše obrazloži sledeči citat: »V medu so sončni žarki vsakega dne posebej, za vedno ujeti vanj. Energijo sonca so si vzele rastline v svoje cvetove, čebele pa so jo skupaj z medičino odnesle v svoje gnezdo.« S.G. 

OSVEŠČANJE, IZOBRAŽEVANJE, SOBIVANJE IN SOLIDARNOST

Ideja Medoviti vrt na Grbi temelji na štirih stebrih: osveščanje, izobraževanje, sobivanje in solidarnost. Grede imajo podobo satnic, ki vrt povezujejo s Čebeljo potjo v Ljubljani. V neposredni bližini vrta stojita hotel za žuželke in ptičja krmilnica z namenom spodbujanja biodiverzitete in osveščanja o varstvu narave. 

Ste že obiskali medoviti Vrt na Grbi?

Ste že obiskali Medoviti Vrt na Grbi?

Nisem vedel/a, da obstaja.
51% (27 glasov)
Ne, a si ga želim!
32% (17 glasov)
Da.
11% (6 glasov)
Ne.
6% (3 glasovi)
Skupno glasov: 53

Posebna značilnost vrta: poštni nabiralnik. V poštnem nabiralniku obiskovalci lahko oddajo svoje vtise, pismo, za katerega želijo, da ga objavimo na naših spletnih straneh, risbico otroka na temo zdrave prehrane in opraševalcev, želje po pustolovščini, prilagojeno prav njim (npr. pustolovščina v počastitev obletnice poroke, pustolovščina za rojstnodnevno zabavo, ...).

 

  PREMER NEKATERIH DREVES v javnem sadovnjaku na grbi
HRUŠKA 161
KOSTANJ 336
OLJKA 152
MARELICA 52
SLIVA 66
JABLANA 102
OREH 140

Ali veste?

Na Medovitem vrtu na Grbi je v letošnjem letu rastlo  na osmih gredicah več kot 100 različnih rastlin, ki so dajale hrano čebelam ter rastlin, ki so jih čebele oprašile in so zato dajale hrano nam od začimbnic, zdravilnih zelišč do zelenjadnic. Zasnoval ga je Zavod Eneja socialno podjetje, ki zanj, ob pomoči Mestne občine, tudi skrbi. Zasnovan je kot medovita terapevtska točka za medgeneracijsko učenje in apiterapijo.

Kar

33

rastlin oprašujejo čebele.

Kar

24

rastlin oprašujejo čmrlji.

Kar

28

rastlin je namenjenih za človeško prehrano.

Kar

33

rastlin je primernih za uporabo v apiterapiji.

V Ljubljani že

5

medovitih vrtov.

V oktobru 2016 so ti vrtovi dali sadike za nastanek treh novih vrtov – Slovenska filantropija, Vrtec Vrhovci in Čebelarsko društvo Barje ob pomoči HomeOgardna.

Približno

27

ljudi na dan

obišče medoviti vrt.

Več kot

3.400

obiskovalcev

od odprtja. Nastal je v mesecu maju 2016, javnosti je bil predstavljen junija.

Zaobljubljam se, da bom svoj vrtiček naredil/a na domačem balkonu.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.