EN SL

Urbana čebelja domovanja

Urbani prostor narekuje tudi za čebele oblikovanje urbanih čebelnjakov in stojišč za čebele.

URBANI ČEBELNJAK

V Ljubljani imajo čebele, ki letajo na pašo v premeru do treh kilometrov, na voljo številne parke, drevorede in drugo mestno zelenje, pa tudi razdalje do večjih zelenih površin so znotraj njihovega dosega. Urbano čebelarstvo se v zadnjih letih hitro razvija. V mestu je vse bolj prisotna zavest o pomenu opraševanja in pridelave medu, kar vpliva na številne odločitve in projekte, kot je izbor medovitih dreves in okrasnih rastlin za nove ureditve. Urbani prostor narekuje tudi za čebele oblikovanje urbanih čebelnjakov in stojišč za čebele. 

 

PLEČNIK – URBANI ČEBELAR

Na vrtu Plečnikove hiše v Trnovem še danes stoji čebelnjak, ki ga je za svoj vrt skreiral Plečnik. Sam v njem ni čebelaril, s tem se je ukvarjal njegov nečak, je pa razvil tip preprostega uranega čebelnjaka, ki je dobro pristajal na meščanski vrt in je hkrati zasnovan tako, da je nudil dobre možnosti tako čebelarju kot tudi čebelam. 

NOVA ČEBELJA DOMOVANJA

Mestna občina Ljubljana je s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani zasnovala urbane forme čebeljih stojišč in čebelnjakov. Študenti so v okviru Seminarja Dešman, pri prof. Dešmanu izdelali pet predlogov za stojišča in tri predloge za čebelnjake. Za okvir razmišljanja so vzeli Plečnikov čebelnjak ter z mladostno domišljijo in elanom pristopili k nalogi ter predlagali sveže in inovativne rešitve. Delo je potekalo ob strokovnih nasvetih čebelarjev. 

ČEBELICE V TIVOLIJU

Prva realizacija predlogov urbanih stojišč za čebele je nastala v Tivoliju, nad bajerjem v letu 2016. Na zemljišču Mestne občine Ljubljana, je idejo realiziral čebelar Damir Škraban. Mestna občina Ljubljana je pripravila priporočila za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Priporočila določajo tako število panjev, ki se jih lahko postavi na eni lokaciji do tega kakšno izobrazbo mora imeti čebelar. 

Have you visited the bees at Cankarjev dom yet?

Have you visited the bees at Cankarjev dom yet?

Urbani čebelnjak je hišica, v katero so postavljeni panji, obenem pa je tudi urbana informacijska točka, ki pripoveduje o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Čebele in panje ščiti pred slabim vremenom, vzdržuje stalno temperaturo in zagotavlja dobro zračenje. Omogočati mora pristajanje in vzletanje čebel ter slednje varovati pred škodljivci in vandalizmom. Vanj naj bi bilo možno pospraviti orodje in opremo, ki jo čebelar potrebuje pri delu.

 

THE NUMBER OF BEE FRAMES INSTALLED ON ROOFS IN THE URBAN HEART OF LJUBLJANA

CANKARJEV DOM 8

PLEČNIK’S HOUSE

5
ŠPANSKI BORCI 4
LEKARNE LJUBLJANA 18

ALI VESTE?

V Sloveniji prevladujeta dve vrsti panjev – Alberti-Žnidaršič (AŽ) panji in nakladni, Langstroth-Rootov (LR), panji. Prve se zlaga v čebelnjak, drugi pa lahko stojijo na stojiščih v naravi. Študenti so predlagali rešitve za postavitve obeh vrst panjev. 

V začetku

19.

stoletja so začeli čebelarji množično trgovati ne le z medom in voskom temveč tudi s čebelami.

Do leta

1901

je na Medarski ulici v Ljubljani potekala prodaja medu na drobno.

Že

10.

stoletje n.š. in mesto Tell Rehov nad reko Jordan veljata za začetek urbanega čebelarjenja.

Od leta

2016

v sodelovanju s partnerji pripravljamo Medeni teden.

Kar

3

kulturne institucije v Ljubljani

imajo na strehah panje. Čebele brenčijo na Cankarjevem domu, Centru kulture Španski borci in Prostoru urbane kulture Kino Šiška.

V

13.

nadstropju

je najvišje stoječe domovanje čebel v Ljubljani. Hotel Park Ljubljana je v sodelovanju z Društvom Urbani čebelar in čebelarjem Gorazdom Trušnovcem postavil na strehi dva panja, ki sta v letu 2016 dala že 25 kg medu.

Že

3

odstotkov

slovenskih čebelarje deluje v Ljubljani. Povezujejo se v pet čebelarskih društev, ki skrbijo za njihovo strokovno znanje.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom svoj vrtiček naredil/a na domačem balkonu.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.